Connect with us

DÜNYA

Finlandiya: NATO sürecini İsveç olmadan sürdürmeyi düşünmeliyiz

Ankara ile Stockholm arasındaki gerilimin ardından İsveç’le birlikte NATO üyesi olma yönüne hareket eden Finlandiya’dan açıklama geldi.

Published

on

Ankara’nın Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakılması vakasının ardından İsveç Savunma Bakanı’nın ziyaretini iptal etmesi ve İsveç’in NATO üyeliğini onaylamama yönünde sinyaller vermesi sonrası, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto medyaya bir dizi açıklama yaptı.

Haavisto, İsveç kanalı Yle’ye verdiği demeçte ilk kez Finlandiya’nın NATO’ya tek başına katılma seçeneğini dile getirdi:

“Uzun vadede İsveç’in ilerlemesini engelleyecek bir şey olup olmadığına dair durum değerlendirmesi yapmalıyız. Bu konuda şu anda pozisyon almak için çok erken. Ortak katılım ilk seçenek olmaya devam ediyor.”

“İsveç’teki Türkiye karşıtı protestolar, Finlandiya ile İsveç’in NATO’ya katılım süreçlerinin ilerlemesini alenen frenliyor. Çok tehlikeli bir yoldayız, çünkü protestoların Türkiye’nin bu konuyu meclisten geçirme isteğini ve kabiliyetini geciktirdiği aşikar. Protestocular, Finlandiya ile İsveç’in güvenliğiyle oynuyor. Açıkça Türkiye’yi kışkırtmaya yönelik eylemlerde bulunuyorlar.”

“Benim değerlendirmem, (Türkiye’nin onayını almakta) bir gecikme olacağı yönünde, bu da kesinlikle Türkiye’de mayıs ortasında düzenlenecek seçimlerine kadar sürecek.”

Haavisto, Reuters haber ajansına verdiği röportajda ise gelecek planının Finlandiya ile İsveç’in birlikte NATO’ya katılması olduğunu, bunun aynı zamanda NATO’nun da çıkarına olacağını, örneğin savunma çalışmalarının planlanmasını kolaylaştıracağını söyleyerek Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasındaki NATO müzakerelerinde artık molaya ihtiyaç olduğunu belirtti:

“Müzakerelerin durdurulması gerekiyor. Ortam sakinleştikten sonra nerede olduğumuzu görmeliyiz, henüz bir sonuca varılamaz.”

“Üçlü müzakerelere birkaç hafta ara verileceğini sanıyorum.”

Dün ‘Türkiyeli mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştüğünü ve diyaloğu sürdürme konusunda mutabık kaldıklarını’ aktaran Haavisto, ‘Türkiye’deki durumun yaklaşan seçimler nedeniyle telaşlı olduğuna’ dikkat çekti.
Bu ay önce İsveç başkenti Stockholm’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuklasının ayaklarından asılmış bir şekilde köprüden sallandırılması, ardından Türkiye Büyükelçiliği önünde Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Kuran yakmasıyla Ankara-Stockholm gerginliği tavan yaptı. Dün Erdoğan “İsveç NATO için bizden destek beklememeli” dedi.

İsveç ile Finlandiya’nın NATO’ya katılım süreçlerinin tamamlanabilmesi için Türkiye dahil ittifakın tüm üyelerinin onayı gerekiyor.