Connect with us

DÜNYA

Biden memleketini ziyaret etti: İrlanda’da bara gitti

Hayırlı Cuma Anlaşması’nın 25’inci yıldönümü nedeniyle İrlanda’yı ziyaret eden Biden, Sunak ile bir araya geldi. Biden daha sonra, Dundalk kentinde bir bara gitti.

Published

on

ABD Başkanı Joe Biden, Hayırlı Cuma Anlaşması’nın (Belfast Anlaşması) 25’inci yıldönümü nedeniyle 4 günlük bir ziyaret için Belfast’a gitti. Biden’ı, Belfast Uluslararası Havalimanı’nda İngiltere Başbakanı Rishi Sunak karşıladı. Ziyarette Biden’a, kız kardeşi Valerie Biden Owens ve oğlu Hunter Biden da eşlik ediyor.

Biden ziyaretinden önce, “ABD’nin barışı koruma ve refahı teşvik etme taahhüdünün altını çizerek, Belfast’ta barışın yıldönümünü kutlamayı dört gözle bekliyorum” dedi. 1998’de varılan anlaşmayla, Kuzey İrlanda’da on yıllar süren ve binlerce insanın hayatını kaybettiği çatışmalara son bulmuştu. Biden’ın ziyareti için Belfast’ta yoğun güvenlik önlemleri alındı, birçok cadde trafiğe kapatıldı.

‘HER ZAMAN YANINIZDAYIZ’

AA’nın aktardığına göre Sunak, Biden’la görüşmesinin ardından Twitter’dan yaptığı paylaşımda, anlaşmanın 25’inci yılında ABD Başkanı’nı Belfast’ta ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Anlaşmanın, Kuzey İrlanda’yı bugünkü sağlam konumuna dönüştürdüğünü belirten Sunak, “Odak noktam, buradaki ve İngiltere genelindeki insanlar için daha iyi bir gelecek inşa etmek” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Biden da görüşmenin ardından Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Belfast’ta bulunmaktan ve Kuzey İrlanda’ya barış ve refah getiren anlaşmanın 25’inci yılını kutlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Biden, “Kuzey İrlanda’nın muazzam potansiyelini ortaya çıkarmak için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum” ifadesini kullandı. ABD Başkanı, “Kuzey İrlanda halkının şunu bilmesini istiyorum; yolun her adımında yanınızdaydık ve hala da öyleyiz” değerlendirmesinde bulundu.

‘EVE GELMİŞ GİBİ HİSSEDİYORUM’

Biden, Kuzey İrlanda ziyaretinin ardından dedelerinin ABD’ye göç etmeden önce yaşadığı İrlanda Cumhuriyeti’nin Louth Kontluğundaki Carlingford ile Dundalk kentlerini ziyaret etti. Anne tarafından dedesi Owen Finnegan’ın 1849’a kadar yaşadığı Carlingford kentindeki Carlingford Kalesini gezen Biden, burada gazetecilerin “Nasıl hissediyorsunuz?” sorusuna yanıt vererek, “Eve gelmiş gibi hissediyorum” dedi.

Carlingford yakınlarındaki Dundalk kentinde de bir barı ziyaret eden Biden burada konuşma yaptı. Oğlu ve kız kardeşiyle bölgeyi ziyaret eden Biden, büyük dedelerinin İrlanda’yı 1845-1852 yılları arasında yaşanan büyük kıtlık nedeniyle terk ettiğini anlattı. “Geri dönmek mutluluk verici” diyen Biden, Louth Kontluğunun annesinin kalbinde önemli bir yeri olduğunu söyleyerek “Carlingford Kalesi, muhtemelen Finnegan ailesinin İrlanda’dan ABD’ye giderken ayrılırken gördüğü son manzaraydı” diye konuştu.

Küçükken dedesinin kendisine sürekli, “Kanındaki en kaliteli damla İrlandalıdır” dediğini de hatırlatan Biden, İrlanda Cumhuriyeti ziyareti kapsamında Dublin Havalimanı’nda ABD’nin Dublin Büyükelçiliği çalışanlarıyla da bir araya geldi. Kendisini karşılayanlar arasında yer alan itfaiyecilere seslenen Biden, “Delaware’de küçük bir kasaba olan Claymont’ta büyüdüm. Claymont eski bir çelik kasabasıydı. Ben, kız kardeşim ve erkek kardeşim Holy Rosary adında küçük bir Katolik okuluna gittik. Okulun karşısında Claymont İtfaiyesi vardı. Birlikte büyüdüğüm herkes ya polis ya itfaiyeci ya da papaz oldu. Ben hiçbiri olamadım ve şimdi karşınızdayım” dedi.