Connect with us

DÜNYA

İmran Han’ın tutuklanması Pakistan’ı karıştırdı: 1 Ölü

Pakistan’da eski Başbakan İmran Han’ın Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) tarafından tutuklanmasının ardından başlayan protestolarda 1 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı.

Published

on

Ulusal basındaki haberlere göre, hakkındaki davaların duruşmalarına katılmak üzere Lahor’dan başkent İslamabad’a gelen Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) lideri Han’ın mahkeme önünde paramiliter birlikler tarafından tutuklanmasının ardından binlerce PTI destekçisi ülke genelinde protestolara başladı.

Belucistan eyaletinin başkenti Kuetta’daki protestolarda bir PTI destekçisi yaşamını yitirdi. Faysalabad şehrindeki gösterilerde de 13 kişi yaralandı.

PTI kaynakları, göstericilerin silahla vurulduğunu öne sürerken, polis tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.

İslamabad Yüksek Mahkemesi, Han’ın yolsuzluk davasıyla ilgili tutuklanmasının yasal olduğunu belirtti.

43 KİŞİ GÖZALTINDA

PTI Sind Başkanı Ali Zaidi, Karaçi’de polis tarafından gözaltına alındı.

İslamabad Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, protestolarda 5 polisin yaralandığı, 43 göstericinin gözaltına alındığı belirtildi.

GÖSTERİLERİN ODAĞINDA GENELKURMAY VAR

PTI, Twitter’dan yaptığı çağrıda, “Pakistan’ı kapatın. Sıra sizde Pakistan halkı. Han daima sizin yanınızda durdu, şimdi onun yanında durma zamanı.” ifadelerine yer verildi.

Karaçi, Ravalpindi, Lahor, Peşaver ve diğer birçok şehirde yolları kapatan göstericiler, çeşitli kentlerde kamu mallarına zarar verdi, polis araçlarını yaktı.

Ravalpindi’de de gösteriler Genelkurmay Başkanlığı çevresinde yoğunlaştı.

Genelkurmay Başkanlığı binasına yürümek isteyen protestoculara polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale etti.

Göstericiler de polise taş, sopa ve molotofkokteyli fırlattı.

“Han, kırmızı çizgimiz”

PTI taraftarlarından İrfan Hattak, Ravalpindi’ye sadece tek bir amaç için geldiğini dile getirerek, “İmran Han bizim kırmızı çizgimiz. Genelkurmay Başkanlığından Han’ı serbest bırakmalarını istiyorum. O serbest kalana kadar protestoya devam edeceğiz.” dedi.

Muhammed Halis Harun ise Han’ın yasa dışı şekilde tutuklandığını savunarak, kendileri için mücadele ettiği gerekçesiyle Han’ı desteklediğini ifade etti.

Harun da tıpkı diğer PTI taraftarları gibi Han serbest kalana kadar gösterileri sürdüreceklerini kaydetti..

Mobil ağlar askıya alındı

İçişleri Bakanlığı talimatı doğrultusunda ülke genelinde mobil geniş bant askıya alınırken, sosyal medyaya erişim kısıtlandı. Bazı bölgelerde internet erişimi tamamen durduruldu.

İçişleri Bakanı Rana Sanaullah, başkent İslamabad’da yaptığı açıklamada, Han’ın başbakanlığı döneminde İngiltere’de kara para aklamakla suçlanan bir müteahhitten 24,7 milyon dolar değerinde bir arazi satın aldığını söyledi.

Sanaullah, İngiliz yetkililerin kara para aklamayla bağlantılı olarak Pakistan’a 240 milyon doları iade ettiğini ancak Han’ın parayı ulusal hazinede tutmak yerine müteahhide iade ettiğini dile getirdi.

PTI lideri Han ayrıca İslamabad yakınlarında Al Kadir Üniversitesi’nin kurulumunda bazı arazilerden haksız menfaat elde etmekle de suçlanıyor.

Han hakkındaki tutuklama kararı, Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) tarafından verilmişti.

Han, başkente komşu Ravalpindi’deki NAB merkezine götürülmüştü.

Söz konusu gelişme, Han’ın üst düzey istihbarat yetkilisini, kendisine yönelik suikastın arkasında olmakla suçlamasının ardından gelmişti.

Pakistan ordusu, dün, eski Başbakan İmran Han’ın kendisine yönelik suikastın arkasında üst düzey bir istihbarat yetkilisinin olduğuna yönelik iddialarını “sorumsuzca ve asılsız” olarak nitelendirmişti.

Han, 7 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Başbakan Şahbaz Şerif, İçişleri Bakanı Rana Sanaullah ve Servisler Arası İstihbarat (ISI) Başkan Yardımcısı Tümgeneral Faisal Nasir’in kendisine yönelik suikast planının arkasında olduğuna dair iddialarını sürdürmüştü