Connect with us

GÜNDEM

Erdoğan’dan Şuşa Başkonsolosluğu açıklaması: Tüm dünyaya mesaj olacak

Yeniden Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk ziyaretini KKTC’ye yapan Erdoğan’ın ikinci adresi Azerbaycan oldu. Şuşa Başkonsolosluğu’nu açmaya hazır olduklarını söyleyen Erdoğan “Bu başta Ermenistan olmak üzere tüm dünyaya mesaj olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Published

on

28 Mayıs’ta yapılan ikinci tur seçiminin ardından yeniden göreve gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyaretinin ardından Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye geçti. Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı.

İki lider baş başa görüşmelerinin ardından heyetler arası görüşmeye geçti. Erdoğan, yaptığı açıklamada “Şuşa Başkonsolosluğu’nu açmaya hazırız. Bu başta Ermenistan olmak üzere tüm dünyaya mesaj olacaktır.” ifadelerini kullandı.

İki lider daha sonra kameraların karşısına geçerek ortak açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye – Azerbaycan Üniversitesi için adım atıyoruz. Enerji konusunda bundan sonraki süreçte neler yapılabilir, bunun çalışmaları yapıldı. Şuşa Bildirgesi’nde olduğu gibi o beyannamenin içeriğini bundan sonra da başarılı bir şekilde gerçekleştirmeye inancımız tamdır. Türkiye – Nahçıvan bağlantısı daha da güçlü hale gelecek” dedi.

YURDA DÖNDÜ

Cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) ardından Azerbaycan’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan’daki temaslarının ardından “TC-TUR” uçağıyla saat 18.18’de Esenboğa Havalimanı’na indi.

Havalimanında Erdoğan’ı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara Valisi Vasip Şahin ve diğer ilgililer karşıladı.

ZİYARETE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Erdoğan, sosyal medya hesabından Azerbaycan’a gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin bir paylaşım yaptı.

“14 ve 28 Mayıs seçimleri sonrası ilk ziyaretlerimizi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle birlikte Azerbaycan’a yaparak dayanışmamızı ortaya koyduk.” diyen Erdoğan, “Rabbim muhabbetimizi, gardaşlığımızı daim eylesin. İnşallah Türkiye Yüzyılı, aynı zamanda ‘Türk dünyasının asrı’ olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“İŞBİRLİĞİ DERİNLEŞECEK”

Türk Devletleri Teşkilatının kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi için hep birlikte yoğun çaba harcadıklarını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Türkiye ve Azerbaycan olarak, Doğu ile Batı arasında stratejik bir konuma sahibiz. Kardeşliğimize yaraşır şekilde ticaretten enerjiye, savunma sanayinden ulaştırmaya her alanda işbirliğimiz daha da derinleşecektir.”

“İLİŞKİLERİMİZİ HER ALANDA GELİŞTİRECEĞİZ”

Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşmasının imzalanmasıyla bölgenin çok daha müreffeh şartlara kavuşacağını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlham kardeşimle tam bir koordinasyon ve eş güdüm halinde bu diyalog sürecini yürütüyoruz. İnşallah yakın zamanda bu temasların müspet neticelerini göreceğimize de inanıyorum. Bu vesileyle bizlere ‘iki devlet tek millet’ şiarını miras bırakan Azerbaycan’ın Umummilli Lideri Haydar Aliyev’i doğumunun 100’üncü yılında rahmet ve minnetle yad ediyorum. Muzaffer Ali Başkumandan, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kardeşim ile el ele, gönül gönüle vererek münasebetlerimizi her alanda geliştirmeyi sürdüreceğiz.”