Connect with us

GÜNDEM

Erdoğan: Artık tüm müttefiklerimizden kararlı ve net bir tavır bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Temmuz’da süresi dolacak olan Tahıl anlaşmasına ilişkin “Sürenin uzatılması için görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. “Müttefiklerimize terör örgütleri arasında ayırım yapmayın, İslam düşmanlığı ile mücadele edin demeyi kendimize zul sayıyoruz” diyen Erdoğan, “NATO’nun iki temel tehditten biri olarak gördüğü terörizm ile mücadele alanındaki gayretlerin artırılması şart” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin “Protokolü onaylayacak yer TBMM’dir. İsveç’ten somut irade göreceğimize inanıyorum” diye konuştu. ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşmeyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Başkan’ın özellikle bizlere ifade ettiği konu onlarda da Kongre’nin bağlayıcı olduğu. Kendisi elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi. ‘Umutluyum’ dedi. Ben de her zamankinden daha umutluyum” ifadelerini kullandı.

Published

on

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

Sizleri en kalbi duygularımla, saygıyla selamlıyorum. Kritik bir zirveyi daha başarıyla gerçekleştirdik. Tüm Litvanya makamlarına teşekkür ediyorum. Aynı şekilde Stoltenberg ve ekibine teşekkürlerimi iletiyorum.

“TÜRKİYE OLARAK YOĞUN ÇABA HARCIYORUZ”

50 bini aşkın insanımızın vefat ettiği bu büyük felakette bize destek veren dostlarımızı her zaman minnetle yad edeceğiz. Rusya-Ukrayna savaşında 504. günü geride bırakıyoruz. Çatışmalar uzadıkça yıkım kan ve gözyaşı da artarak devam ediyor. Savaşın faturasını sadece taraflar değil Avrupa’dan Afrika’ya, Asya’dan Balkanlara farklı coğrafyalardaki pek çok ülke ödüyor.

Litvanyada tarihi NATO Zirvesi... Cumhurbaşkanı Erdoğandan önemli açıklamalar: F-16da her zamankinden daha umutluyum

Türkiye olarak savaşın sona ermesi için yoğun çaba harcıyoruz. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni başarıyla uyguladık. Savaş gemilerinin geçişine izin vermedik. Yaptığımız görüşmeler neticesinde tahıl anlaşması iki kez uzatıldı. 17 Temmuz’da süre doluyor. Sürenin uzatılması için görüşmelerimiz devam ediyor. Zelenski sürenin uzamasından yana, Putin’in de önerileri var.

Savaşın kazananı, barışın da kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış umudunu yeniden yeşertmek istiyoruz.

Zirvenin ilk oturumunda müttefiklerin savunulmasını ilgilendiren konuları ele aldık. Türkiye’nin müttefiklerini savunma taahhüdüne bağlı olduğunu, ittifak dayanışması içerisinde sorumluluklarını her zaman yerine getirdiğini bir kez daha vurguladım.

“ÖRGÜT AYRIMI YAPMAYIN DEMEYİ ZUL SAYIYORUZ”

Batı müttefiklerimizin bilhassa PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG ile kurdukları çarpık ilişki ittifakın birlik ve bütünlüğüne zarar veriyor. Bu yaklaşımın makul ve mantıklı hiç bir açıklaması yoktur. Son yıllarda yaşadığımız onca acıya rağmen terörle mücadele konusunda halen bunları konuşuyor olmak gerçekten düşündürücüdür. Müttefiklerimize terör örgütleri arasında ayırım yapmayın, İslam düşmanlığı ile mücadele edin demeyi kendimize zul sayıyoruz. NATO’nun iki temel tehditten biri olarak gördüğü terörizm ile mücadele alanındaki gayretlerin artırılması şart. Ağzı süt kokan bebeklerden, öğretmenlerimize, işçilerimizden kadınlara nice masum insanımız bizden kopartıldı. Daha 3 gün önce 2 Mehmetçiğimiz şehit edildi. Müttefiklerimizden terörizmle mücadelede kararlı bir duruş bekliyoruz.

“İSVEÇ’İN ATMASI GEREKEN ADIMLARI TESPİT ETTİK”

Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasını desteklemiş bir ülkedir. 17 yıl kapıda bekletilenleri görürsünüz. Ne tutamadığımız sözler verdik. Ne de bize verilen sözlerin kulak ardı yapılmasına izin verdik. İsveç’in üyelik süreciyle ilgili atılacak adımları tespit ettik. İsveç, 3’lü muhtırada uygulanmasını içeren bir yol haritası sunacak. İsveç, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesineve vize serbestisine aktif destek verecek. Kuran’a Kerim’e yapılan saldırıyı tasvip etmediklerini not ettik. Nefret suçlarına müsaade edilmemelidir. İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü onaylayacak yer TBMM’dir. İsveç’ten somut irade göreceğimize inanıyorum.

FETÖ, PKK mensupları için terör propagandası yapmak çok daha zor olacaktır. Yakın gelecekte yaşanacak her gelişmenin Türkiye’nin rolünü daha da artırdığını göreceğiz.

SORU-CEVAP

RUS ASKERİNİN KARABAĞ’DAKİ VARLIĞI

Bizim tutumumuzdan çok bildiğiniz gibi buradaki anlaşma Rusya’nın belirlenen yerlerde kalmasıdır. 2025 yılında Rusya buraları terk edecektir. Ben de Rusya’nın anlaşmaya sadık kalacağına inanıyorum. Kardeşim İlham Aliyev de bunu yakından takip ediyor. Taraflar eğer bizim arabulucu olmamızı kabul ederlerse ya da isterlerse memnuniyetle karşılarız. Tahıl Koridoru konusunda İstanbul nasıl bir merkez olduysa bu tür adımlarda da bizler arabulucu olmaya her an hazırız. Gerek Rusya ile gerek Ukrayna ile görüşebilen liderlerden bir tanesi biziz. Ama henüz böyle bir teklif gelmiş değil.

Litvanyada tarihi NATO Zirvesi... Cumhurbaşkanı Erdoğandan önemli açıklamalar: F-16da her zamankinden daha umutluyum

TBMM’DEKİ OYLAMA

Şu anda yol haritası mevcut. Yol haritasını İsveç makamları bize sunacaklar. Bize sunduktan sonra TBMM Başkanlığı’na sunacağız. Çünkü bir draft ortaya çıktı. 7 maddelik draftı Meclis’imize göndereceğiz. Meclis’imiz şu an kapalı. Açıldığı zaman biz de bunu Meclis Başkanımız uluslararası sözleşmelerde öne çıkaracağı sözleşme bu olacaktır. Onay makamı Meclis’tir. Meclis’ten geçtikten sonra benim onayıma gelir. Bunu yakın takip edeceğiz. Bir an önce bu sürecin bitmesini istiyoruz.

TESLİM EDİLEN UKRAYNA ASKERİ

Bundan sonrası Zelenski’ye ait. Onlar bu komutanları aldılar ve Ukrayna’ya götürdüler. Bundan sonrası onlara ait.

AB ÜYELİĞİ

Biz bunu tüm liderlerle görüştük. Gerek gümrüklerle ilgili güncelleme gerekse vize serbestisi. En son Von der Leyen ile de görüştük. Kendilerinden olumlu yaklaşım bekliyoruz. Bu işin takipçisi büyükelçim Çağatay Bey, görev onda. Yarın Brüksel’de yapılacak görüşmelerde bu konu ele alınacak.

BIDEN GÖRÜŞMESİ 

Sayın Başkan’ın özellikle bizlere ifade ettiği konu onlarda da Kongre bağlayıcı olduğunu söylüyorlar. Kendisi elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi. ‘Umutluyum’ dedi. Biz de nasıl parlamentoda geçmesi gerekiyorsa orada aynı Kongre’de geçmesi gerekiyor. Bazen demokratlardan bazen cumhuriyetçilerden sorun çıktığını söyledi. Ben de her zamankinden daha umutluyum.

İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ YENİ BİR BAŞLANGIÇ MI?

Ağzın bal yesin diyeyim. Temennim odur ki senin umutlandığın gibi biz de umutlanalım.

ZELENSKİ İLE GÖRÜŞME

Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşme neticesinde bizlere yansıdı. Bizlerde cuma gününe olan kadar süreçte ev sahipliği yaptık. Bize böyle bir talep gelince biz de olumlu yaklaşım sergileyelim dedik ve 6 Azok komutanını teslim etmiş olduk. Ağustos ayında Putin’le yüz yüze görüşmemiz olacak. Orada da bunları yeniden ele alacağız.

İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ EKİM AYINA YETİŞİR Mİ?

Bizim 2 aylık Meclis tatilimiz var. Ekim ayında tatilden çıkma söz konusu değil. Mümkün olduğu kadar kısa zamanda bu işi bitirmek bizim hedefimiz.

“DEMOKRASİ, HAK VE ÖZGÜRLÜKLERDE SIKINTI YOK”

Bu soruda şunlar yatıyor. Görüyorum ki Türkiye’yi tanımıyorsunuz. Türkiye’nin demokrasi, hak ve özgürlükler konusunda bir sıkıntısı yok. Dünyada yüzde 90’a yakın bir katılımla  seçim yapıldığını hangi ülkede gördünüz. Kaç tane ülke var. Parmak sayılarını bulmaz. Bizim son seçimimiz yüzde 88 ile neticelendi. Ben oradan seçildim. Hak ve özgürlükler noktasında eksik olan hiçbir şey söz konusu değil. Terör örgütü istediği gibi her yerde kendine göre ne yazık ki istediklerini yapıyorlar. İstedikleri gibi at koşturuyorlar. Bunlara karşı da devlet, devlet olma gereğini yapacaktır. Bugün Miçotakis ile görüşme yaptık. Düşman kazanmak gibi bir hedefimiz yok. Erdoğan’ın hedefi düşmanları artırmak değil dostları artırmaktır. Bugüne kadar da bunu yaptık. Bugünkü görüşmemizde de bu dostluğumuzu daha nasıl güçlendireceğiz onun görüşmesini yaptık. Bugünkü görüşme bunun temellerinin yeniden atıldığı bir görüşme oldu. F-16’lar bu istikamette kullanılması söz konusu olamaz bugüne kadar olmadığı gibi.

TÜRKİYE’NİN KAZANIMI

Bu yorumlar gayet güzel. Biz bunu uygulamada görmek istiyoruz. Uygulamada neticelerini alırsak Türk ve dünya medyasıyla paylaşırız. Temennim odur ki bu beklentileri biz de yaşayalım. Dünya menfaatlerin üzerine kurulu. Ne kadar menfaat elde ederlerse kendilerini o kadar başarılı addederler.

IRAK’TAN PETROL ALIMI

Bizim Irak’tan petrol alımına yönelik bir sıkıntımız söz konusu değil. Bu tamamen Irak içinde merkezi yönetimle Kuzey Irak arasındaki sıkıntıdan kaynaklı bir şey. İlgili arkadaşlarım görüşmelerini yapıyorlar. Kuzey Irak ile merkezi Irak arasındaki sıkıntıyı aşmalarını temenni ediyoruz.Aştıkları anda biz zaten petrol borularını bu konuda açılmasından yanayız. Kazan kaza esasına göre onlar da biz de kazanalım.

İSPANYA SORUSU

Sanchez benim iyi bir dostum kendisini çok çok severim. İspanya’nın iç işlerine karışmak olmasın ama seçimde kendisine başarılar diliyorum. Savunma sanayisinde önemli işbirliğimiz var. Uçak gemisini İspanya ile birlikte yaptık. Ve ikincisini yapma durumumuz var. Dönem başkanlığında tabii ki de Sanchez’den destek istedim. O da her zamanki gibi destek vereceğinin müjdesini verdi.