Connect with us

EKONOMİ

Motorin fiyatı yeni zamla benzini geçti

KDV artışı sonrası petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte yurttaşlar benzin ve motorin fiyatlarını takibe devam ediyor. Motorine zam geldi. Motorinin litre fiyatı son gelen zamla birlikte 36 TL’yi aştı. 1 Ağustos 2023 benzin motorin (mazot) fiyatları ne kadar? İşte güncel fiyatlar…

Published

on

Brent petrol ve dolar kurundaki hareketlilik ile KDV ve ÖTV oranlarında yapılan zamlar benzin ve motorin fiyatlarında da değişikliğe neden oluyor.

Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.15 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,34 azalışla 85,14 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 81,55 dolardan alıcı buldu.

Son olarak motorine bugünden itibaren geçerli olacak şekilde 1.07 lira zam geldi. Böylelikle motorin fiyatları benzin fiyatlarını geçmiş oldu.

Daha önce 2 TL zam yapılan benzin fiyatlarında ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

Akaryakıtta 16 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 5 TL’lik ÖTV artışı gerçekleştirilmiş, KDV’nin de dahil edilmesiyle litre fiyatlarına artış 6 TL olarak yansımıştı.

Seçimlerden bu yana akaryakıt fiyatlarına yüzde 80’in üzerinde zam yapıldı. Seçimlerden önce benzin fiyatları 19,81 TL; motorin fiyatları 18,59 TL seviyesindeydi.

GÜNCEL AKARYAKIT POMPA FİYATLARINA GÖRE

İstanbul

Motorin litresi 35.47

Benzinin litresi 36.09

Ankara

Motorin litresi 36.95

Benzinin litresi 36.57

İzmir

Motorin litresi 37.13

Benzinin litresi 36.68

Fiyatlar iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösteriyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.