Connect with us

MAGAZİN

Yunan adalarında ‘şezlong isyanı’

Yunanistan’da her geçen gün daha fazla plajın işletmecilerce işgal edilip, şemsiyelerle şezlongların yüksek fiyatlara kiralanmasına tatilciler büyük tepki gösterdi. Halk işgalcilere karşı “kıyıları geri almak” için “Havlu Hareketi” başlattı.

Published

on

Yunanistan’ın Paros Adası’nda başlayan ve “Havlu Hareketi” denilen protestolar sırasında onlarca kişi “Sahilleri geri alın” yazılı pankartlarla yürüdü. Tatilcilerin ücretsiz şekilde plajlardan yararlanmaları ve kıyıları sömüren denetimsiz işletmelerin kapatılması talebiyle yazılan dilekçe için 2.200 imza toplandı.

EN AZ 2 BİN TL

Paros’taki Santa Maria Plajı’nda faaliyet gösteren üç firmanın bir soruşturmanın ardından kapatılmasıyla erken bir başarı elde edilse de Paros Belediye Başkanı’nın sorunun nasıl çözüleceği konusunda net bir cevap vermemesi öfkeyi artırdı. Nitekim, “Havlu Hareketi”, Naksos, Mikanos ve Santorini’nin de aralarında bulunduğu Kiklad Adaları’na yayıldı. Birçok adada düzenlenen gösterilerde plajlarda bir şemsiye ve iki şezlong için en az 60 euro (1.782 TL) istenmesi protesto edildi.

BAKANDAN POLİSE: DURDURUN BUNLARI

Protesto dalgası üzerine harekete geçen Yunanistan Ulusal Ekonomi ve Maliye Bakanı Kostis Hatzidakis, polise sahillerde devriye gezme ve yasa dışı işletmeleri engelleme emri verdi ve “Plajları kimseye bırakmayacağız” dedi. Hükümet, turizm sezonunun kalan kısmı için sıkı denetimlerle, birçok plaja yansıyan izinsiz kamusal alan işgali görüntülerine düzen getirmeyi amaçladıklarını açıkladı. Yetkililer, önümüzdeki birkaç ay içinde sorumlulukların dağılımı için yeni bir çerçevenin oluşturulması ve bir sonraki turizm sezonunda yürürlüğe girmesi için talimatlar yayınladı.

Denetim korkusu ve yasal yaptırım duyurusunun ardından Naksos adasındaki birçok popüler plajda şezlonglar toplatıldı. Söz konusu “panik”, çoğu işletmenin ya hiçbir izni olmadığını ya da kira kontratlarında büyük ihlaller yaptıklarını ortaya çıkardı.

YUNANİSTAN’DA ÖZEL ‘BEACH’ YASA DIŞI

Özel plajlar, anayasada tüm kıyı şeritlerinin devlet mülkiyetinde olmasının şart koşulduğu Yunanistan’da yasa dışı sayılıyor. Ancak, tatilcilerin hızla artması, şezlong, şemsiye, özel alan, yemek-içecek servisi ve müzik sunan plajlara olan talebi artırdı. Yerel makamlar, plajların sınırlı bölümlerini yaz aylarında girişimcilere kiralıyor. Ama bu işletmelerden bazıları müşterilerden bir şemsiye ve bir çift şezlong için 100 eurodan (2.971 TL) fazla ücret alıyor. Birçok Yunan adasında, yaz sezonunun en yoğun olduğu dönemde işletme olmayan bir plaj bulmak artık zor.

AVRUPA’DA EN PAHALI BAZI PLAJLAR

*Positano, İtalya, Arienzo Beach Club: 1 kişilik şezlong, şemsiye, başlangıç ve ana yemek, su, şampanya – 685 euro

*İbiza Adası, İspanya, Blue Marlin: VIP çardak ve minimum harcama – 500 euro

*Sardinya Adası, İtalya, Nikki Beach: 2 veya 3 kişilik şezlong ve şampanya – 500 euro

*St Tropez, Fransa, La Reserve a la Plage: 2 kişilik şezlong – 200 euro

*Mikonos Adası, Yunanistan, Scorpions Beach: çardak – 160 euro

*Mayorka Adası, İspanya, Anima Beach Palma: Şezlong, havlu, şemsiye, maden suyu –    70 euro

*Capri Adası, İtalya, La Fontelina: Şezlong, havlu, şemsiye – 70 euro

*Positano, İtalya, Fornillo Beach: Plaja giriş – 40 euro

Akdeniz sahillerinde yaz keyfi kolay değil 

Yunan adalarında tatilciler sabaha karşı gidip, plajlardaki en iyi yerleri kapmak için ailece mücadele ediyor.

Güney Avrupa’daki şiddetli sıcak hava dalgasıyla sahil ve havuz kenarına tatilci akını yaşanırken, işletmelerin sınırlı şezlong sayılarının artık talebi karşılamadığı belirtildi. İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde plajların ve havuz kenarlarının son 3 ayda savaş alanına döndüğü bildirildi. Bazı otellerde şezlong için sıra oluştuğu, pek çok tatilcinin ise gece yarısı veya sabahın erken saatlerinde şezlonga havlu bırakarak yer “tuttuğu” görüldü.

Bodrum’daki Maça Kızı

Türkiye’de yüksek ödeme yapıp içeri girince hizmette sınır yok!

Yunanistan’da başlayan ‘Havlu Hareketi’ devam ederken, Türkiye’de durum farklı… Çeşme ve Bodrum’daki lüks mekanlarda ücreti ödedikten sonra ve belirli bir limitte harcama yapma garantisiyle içeri girince deniz, güneş ve imkanlardan faydalanabiliyorsunuz.

Çeşme:

Fun Beach: Giriş ücreti 600 lira (kişi başı), loca 10 bin lira ve şemsiye 1.500 lira.

Before Sunset: Giriş ücreti bin lira (kişi başı), mekanda 15 bin lira ve üzeri yapılan harcamalarda locaya ayrı fiyat alınmıyor.

Sola Mare: Giriş ücreti 600 lira (kişi başı), 10 bin lira ve üzeri yapılan harcamalarda locaya ayrı ücret alınmıyor.

Momo Beach Çeşme: Giriş ücreti 500 lira (kişi başı) olan mekanda harcama limiti ise 1.500 lira.

Yuzu Beach: Giriş ücreti 500 lira (kişi başı) olan mekanda loca ve harcama limiti yok.

Bodrum:

The Bodrum Edition Hotel: Giriş ücreti 120 Euro (kişi başı) olan mekanda, loca fiyatı altı kişi için 900 euro olarak belirlenmiş. Locada 6’dan fazla kişi sayısı olursa, hesaba ekstra ekleniyor.

Maça Kızı: Mekanda kişi başı ücret 4 bin lira (yüzde 30 servis parası hariç). 6 kişilik localar 30 bin lira, 8 kişilik loca fiyatları ise 35 bin lira.

Momo Beach Bodrum: Plaja giriş ücreti yok. Kişi başı harcama limiti ise 2 bin lira. Mekanda loca fiyatları hafta içi 10 bin, hafta sonu 20 bin – 30 bin lira arasında değişiyor.

Yalıkavak Xuma Beach: Xuma Beach’e giriş ücreti kişi başı 800 lira. Mekana girdikten sonra ise yediğinizin ve içtiğinizin fiyatını ödüyorsunuz.