Connect with us

DÜNYA

Karabağ’da ateşkes sağlandı

Karabağ’da başlatılan antiterör operasyonunun ikinci gününde ateşken sağlandı. Karabağ Ermenileri kendilerini lağvederek silah bırakmayı kabul etti. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, ateşkesin Rus güçlerinin katılımıyla gerçekleştiğini duyurdu. Ateşkes saat 12.00 itibariyle yürürlüğe girdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Sadece bir günde tüm görevler yerine getirildi, teröristler cezalandırıldı. Ermenistan’ın bıraktığı kanunsuz birlikler Karabağ’dan çıkarıldı.” dedi.

Published

on

Azerbaycan ordusu dün Karabağ’da antiterör operasyonu başlatıldığını duyurmuştu.

ATEŞKES SAĞLANDI

Karabağ Ermenileri lağvedilmeyi ve silahları tamamen bırakmayı kabul etti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, “Rus barış güçlerinin katılımıyla ateşkes anlaşmasına varıldı. Karabağ’daki silahlı oluşumlarının dağıtılması ve tamamen silahsızlandırılması konusunda anlaşmaya varıldı.” açıklamasını yaptı.

Rus haber ajansı IFAX, “Karabağ Ermenileri yarın Azerbaycanlı yetkililerle bir araya gelecek” dedi.

Kremlin’den yapılan açıklmada Ermenistan’ın Rusya’ya yönelttiği ‘yeterince bir şey yapmıyor” eleştirileri reddedildi. Kremlin, “Azerbaycan’ın kendi toprakları üzerindeki hareketlerinden bahsediyoruz” vurgusunda bulundu.

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV’DEN AÇIKLAMA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, düzenlediği basın toplantısında Karabağ’daki son duruma ilişkin, operasyonunun başarıyla tamamlandığını söyledi.

Aliyev açıklamasında şunları kaydetti;

“Sadece bir günde tüm görevler yerine getirildi, teröristler cezalandırıldı. Ermenistan’ın bıraktığı kanunsuz birlikler Karabağ’dan çıkarıldı. Karabağ’da sivillerin zarar görmesmesine özen gösterdik. Azerbaycan kendi egemenliğini yeniden sağladı. Artık yasa dışı Ermeni silahlı grupların mevzilerinden çıkıp, silahlarını teslim etme süreci başlamıştır. Karabağ’daki Ermeni ahali de artık rahat nefes alabilecek. Onlar bizim vatandaşımızdır.Ermeni halkı ile hiçbir düşmanlığımız yok. Biz suç rejiminin başındakileri suçladık. Ermenistan dün, bugün beklenmedik şekilde siyasi yeterlilik sergiledi. Biz bunu takdir ediyoruz ve önemli etken olarak görüyoruz.”

ERMENİSTAN’DAN AÇIKLAMA

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakanlık Sözcüsü, “Ermeniler teorik olarak Azerbaycan altında yaşayabilir ancak diyalog hayati. Azerbaycan’ın insani koridor önerisi etnik temizliğe davettir” dedi.

RUS HABER AJANSI: RUS ARACINA AÇILAN ATEŞTE BİR ASKER ÖLDÜ

Öte yandan Rus haber ajansı IFAX, Rus barış gücü aracına ateş açılması sonucu bir askerin öldüğünü duyurdu.

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ÖNERİSİYLE ÇÖZÜME KAVUŞTURULABİLİR”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önerdiği Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan formatı ile bölgesel konuların çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.

Hacıyev, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığında, diplomatik temsilcilere verilen brifingde, Azerbaycan devletinin Karabağ’daki Ermeni nüfus için geniş kapsamlı sosyal ve entegrasyon planı hazırladığını söyledi.

Azerbaycan devletinin Karabağ’daki sözde rejime entegrasyon konularını görüşmek üzere daha önceleri davetler gönderdiğini fakat bu davetlerin geri çevrildiğini hatırlatan Hacıyev, “Azerbaycan’ın gündemi Karabağ’daki Ermenilerin barışçıl şekilde entegrasyonunu sağlamaktır. Bölgeye barışı getirmek istiyoruz.” dedi.

Hacıyev, Karabağ’daki sayıları 10 bini bulan silahlı güçlerin bölge barışına tehdit oluşturduğunu her zaman dile getirdiklerini vurgulayarak, “Dün mayın patlamasında sivil vatandaşlarımız ve polis memurlarımız yaşamını yitirdi. Bu da bizi lokal antiterör tedbirleri hayata geçirmeye zorladı. Hiçbir şekilde sivil yapılar hedef alınmadı. Sivillere ateş açılmadı. Azerbaycan, Karabağ’daki yasa dışı grupların silahı bırakma güvencesini almıştır. Onlara Azerbaycan tarafından güvenli çıkış sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.

Yarın Yevlah kentinde Karabağ’daki Ermeni nüfusun temsilcileri ile Azerbaycan devlet yetkilileri arasında bir görüşme gerçekleştirileceğini anlatan Hacıyev, “Azerbaycan sorunsuz yeniden entegrasyon sürecine hazır olduğunu bir kez daha ilan ediyor. Halkın insani taleplerini karşılamaya hazırız. Kısa sürede bölgede istikrar ve güvenliği sağlamaya hazırız.” diye konuştu.

Hacıyev, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin (BMGK) yarın Karabağ gündemiyle yapacağı toplantının bölgedeki kırılgan duruma zarar verebileceğini belirterek, “Böyle bir toplantıya gerek yoktu. Azerbaycan istendiği zaman operasyonun gerekçelerini anlatabilir.” dedi

“AZERBAYCAN, BÖLGESEL KONULARIN BÖLGESEL DÜZEYDE ÇÖZÜMÜNDEN YANADIR”

Brifing sonrasında basın mensuplarına Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi hususunda açıklamalarda bulunan Hacıyev, “Azerbaycan, bölgesel konuların bölgesel düzeyde çözümünden yanadır. Bu hususta Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan formatını önerdi. Bu formatta bölgesel konuları çözüme kavuşturabiliriz. Azerbaycan aynı zamanda 3+3 formatının da destekçisidir. Fakat maalesef Ermenistan bölge sorunlarını bölge dışındaki güçlerle çözmeye çalışıyor. Bu da bölgemiz için faydalı değildir. Bazı ülkeler kendi jeopolitik ve iç sorunlarını bizim bölgemize ihraç etmek istiyor.” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev operasonun ne kadar süreceğine ilişkin, Bakü’nün tavrını ortaya koydu. Aliyev, “Karabağ’daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması ve silahsızlandırılması halinde terörle mücadele tedbirleri durdurulacak.” açıklamasını yapmıştı.

KARABAĞ’DAKİ ANTİTERÖR OPERASYONU

Operasyonun ilerleyen saatlerinde Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ’da 60’dan fazla askeri mevzinin Azeri askerlerin kontrolüne geçtiğini duyurdu.

Sözde rejim son günlerde kontrolündeki topraklarda Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve farklı istihkam faaliyetleri, sabotaj girişimleri gibi bir dizi provokasyonlarda bulundu.

Ermeni silahlı gruplar, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmaya, arazilere mayın döşemeye devam etti.

Azerbaycan’dan gelen, sözde rejimin feshedilmesi taleplerine rağmen Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda 9 Eylül’de sözde “cumhurbaşkanlığı seçimi” yapılması tansiyonu daha da yükseltti.