Connect with us

KÜLTÜR SANAT

Kuzey Makedonya’da 44. Manaki Kardeşler Film Festivali başladı

Balkanlar’ın ilk kameramanları olarak kabul edilen Manaki Kardeşler adına Kuzey Makedonya’nın Manastır şehrinde düzenlenen 44. Manaki Kardeşler Uluslararası Görüntü Yönetmenleri Film Festivali başladı.

Published

on

Festival Müdürü Simeon Moni Damevski ise festivalde bu yıl 350’nin üzerinde misafir ağırlayacaklarını kaydederek, “Bu yıl Manastır’ın ruhuna kendi büyülü damgasını ve izini vuracak rekor sayıda 80 film, 9 atölye ve bir düzine farklı etkinlik gerçekleştirilecek” dedi.

Kuzey Makedonya Sinema Çalışanları Derneğince Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski himayelerinde düzenlenen festival, Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı, Manastır Belediyesi ve farklı kurum-kuruluşlarca destekleniyor.

Festival, Manastır şehrindeki Kültür Merkezi, Manaki Sineması ve Subay Evi olmak üzere üç konumda gerçekleştirilecek.

YANAKİ VE МİLTON MANAKİ’NİN ÇALIŞMALARININ ANISINA YAPILIYOR

İlki 1979’da yapılan festival, Yanaki ve Мilton Manaki’nin çalışmalarının anısına düzenleniyor.

Film festivaline isimleri verilen Yanaki ve Milton Manaki kardeşler, 20. yüzyılın başında Makedonya’da fotoğrafçılıkla uğraşırken Balkan coğrafyasının ilk kameramanları olarak tanındı.

Yanaki Manaki’nin İngiltere’den getirdiği kamerayla ilk çekimlerini yapan iki kardeş, bölgedeki yerel gelişmeler, gelenek ve göreneklerin yanı sıra Osmanlı padişahlarından Sultan Mehmed Reşat’ın Selanik ve Manastır ziyaretlerini de kaydetti.

İki kardeşin kaydettiği görüntülerin tamamı “Kuzey Makedonya Kinoteka” arşivinde saklanıyor.