Connect with us

DÜNYA

Netanyahu’dan Hizbullah ve Lübnan’a tehdit

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah’ın savaşa girme olasılığı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Eğer Hizbullah savaşa girmek isterse 2006 Temmuz Savaşı’nı özleyecek. Hayatının hatasını yapacak. Onu hayal edemeyeceği bir güçle sakat bırakacağız. Bu Hizbullah ve Lübnan için feci olacak. Her türlü senaryoya hazırız” ifadelerini kullandı.

Published

on

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre Binyamin Netanyahu, ülkenin kuzeyindeki ordu üssüne gerçekleştirdiği ziyarette, buradaki askerlere hitap ettiği konuşmasında, “bir varoluş savaşı verdiklerini” savundu.

İsrail’in “kuzeydeki tehdidi durdurmak güneyde de Hamas’ı yer yüzünden silmek için” iki savaş yürüttüğünü ifade eden Netanyahu, Hizbullah’ın henüz savaşa girip girmek istediğini bilemediklerini belirtti.

Netanyahu, Hizbullah ve Lübnan’ı hedef aldığı açıklamasında, şunları kaydetti:

“Eğer Hizbullah savaşa girmek isterse 2006 Temmuz Savaşı’nı özleyecek. Hayatının hatasını yapacak. Onu hayal edemeyeceği bir güçle sakat bırakacağız. Bu Hizbullah ve Lübnan için feci olacak. Her türlü senaryoya hazırız.”

Abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde 7 Ekim’de İsrail-Filistin çatışması yeniden alevlenmişti. İsrail-Lübnan sınırı da benzer şekilde ısınmış, 8 Ekim’den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda, 22 Hizbullah üyesi ile biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetmişti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirmişti.

İsrail-Lübnan sınırı, 2006’daki 33 gün süren “Temmuz Savaşı”nın ardından ilk defa bu kadar gerginliğe sahne oluyor.

ABD’nin savaş gemisini Doğu Akdeniz’e gönderdiği senaryoda İsrail’in kuzeyinde açılacak yeni bir cephenin, savaşı bölgesel bir boyuta taşımasından endişe ediliyor.

7 EKİM’DE BAŞLAYAN ÇATIŞMALAR

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 306’sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 1873’ü çocuk, 1023’ü kadın olmak üzere 4 bin 651 kişinin öldüğünü, 14 bin 245 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 90 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti.
İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 18 gazeteci yaşamını yitirmişti.