Connect with us

GÜNDEM

Orta Doğu’da işler karışıyor: İran Irak’taki ABD üslerini vurdu

Irak’ın Erbil kentinde birçok noktada füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları düzenlendiği belirtildi. Başta ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu ve Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı koalisyon üssü olmak üzere birçok bölgede patlama sesleri duyuldu. Saldırıları İran Devrim Muhafızları üstlendi. Saldırıda bazı evlerde yangın çıktı, 4 kişi hayatını kaybetti. Erbil Valisi, saldırıların “insanlık dışı terörist” saldırılar olduğunu söyledi. 4 yıl önce ABD saldırısında öldürülen İranlı komutan Kasım Süleymani’yi anma için geçtiğimiz günlerde yapılan anma töreninde bombalı eylemde 84 kişi yaşamını yitirince Tahran yönetimi İsrail’i sorumlu tutmuştu. İran, daha önce de Irak’taki Amerikan üslerine taktik balistik füzelerle saldırı düzenledi.

Published

on

Irak’taki Erbil kentinde dün geceyarısı peş peşe patlama sesleri yükseldi.

Yerel medyada yer alan haberlerde, başta ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu ve Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı koalisyon üssü olmak üzere birçok bölgede patlama sesleri duyulduğu ifade edildi.

Sosyal medyada, saldırının düzenlendiği bölgelerde bulunan evlerin camlarının sarsıldığı, havada füze ve İHA’ları engellemek için kullanılan C-RAM sistemine dair görüntüler paylaşıldı. Ancak görüntüler doğrulanmadı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

İRAN: BİZ VURDUK

Saldırının ardından İran yönetiminden açıklama geldi. İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak’ın Erbil kentindeki füze saldırılarıyla ilgili haberlerin ardından bölgedeki “İran karşıtı terörist grupların ve casusların karargahlarını balistik füzelerle vurduğunu” açıkladı.

İran resmi haber ajansı IRNA’nın Devrim Muhafızları Ordusunun yazılı açıklamasına dayandırdığı habere göre, bölgedeki casus karargahları ve İran karşıtı terörist grupların toplanma alanları balistik füzelerle hedef alındı.

Habere göre, açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İran’ın düşmanlarının son dönemdeki terör suçlarına yanıt olarak casus ve teröristlerin karargahları, gece yarısı Devrim Muhafızları Ordusu’nun balistik füzeleri tarafından hedef alınarak imha edildi.”

Devrim Muhafızları Ordusu konuyla ilgili yayımladığı ikinci yazılı açıklamasında, “Son dönemdeki terör saldırılarıyla bağlantılı liderlerin ve kilit unsurların toplanma yerleri, özellikle Suriye’de işgal altındaki bölgelerdeki DAEŞ terör örgütü tespit edilerek bir dizi balistik füze fırlatılarak imha edildi.” denildi.

Açıklamada, terör örgütü DAEŞ’in üstlendiği Kirman’daki canlı bomba saldırısı, Rask kentinde güvenlik güçlerine hedef alan saldırı ile Suriye’de Devrim Muhafızları Ordusunun üst düzey komutanlarından Razi Musevi’nin öldürüldüğü saldırılara işaret edildi. ​​​​​​​

MOSSAD KARARGAHLARI DA VURULDU İDDİASI

İran, bölgedeki terörist grupların ve casusların karargahlarına balistik füzelerle saldırıları kapsamında Irak’ın Erbil kentinde İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad’ın karargahını da balistik füzelerle vurduğunu iddia etti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan açıklamada, Suriye topraklarındaki terör örgütü DEAŞ’a ait hedeflerin yanı sıra Irak’ın Erbil kentinde İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad’ın karargahının da balistik füzelerle hedef alındığı bildirildi.

İsrail’in, Devrim Muhafızları ve İran destekli milis grupların komutanlarının öldürülmesine karşı düzenlendiği belirtilen saldırılarda, “İran’daki casusluk faaliyetlerinin ve terör eylemlerinin planlanmasının merkezi olan Mossad’ın Erbil’deki ana casusluk karargahlarından birinin imha edildiği” ifade edildi.

ABD: ÜSLERİMİZ ZARAR GÖRMEDİ

Pentagon’dan yetkililer, saldırılarda ABD üsslerinin zarar görmediğini duyurdu.

ERBİL VALİSİ: İNSANLIK DIŞI BİR TERÖR SALDIRISI YAPILDI

Erbil Valisi Ümit Hoşnav, kentte birçok noktada gerçekleşen ve İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun üstlendiği saldırıların “insanlık dışı terörist” saldırılar olduğunu söyledi.

Yerel medyada yer alan haberlerde, saldırılarda kullanılan füzelerin bazılarının sivillerin yaşadığı evlere isabet ettiği, bazılarının da evlerin yakınlarına düştüğü belirtildi.

Saldırılarda bazı evlerde yangın çıktığı belirtilirken, 4 kişinin hayatını kaybettiği ve yarananların da olduğu kaydedildi.

Hayatını kaybedenler arasında saldırı sonrası evinde yangın çıkan iş adamı Peşrev Dizeyi’nin de bulunduğu, eşi ve oğlunun ise yaralandığı belirtildi.

ABD ÜSLERİ DAHA ÖNCE DE SALDIRIYA MARUZ KALMIŞTI

ABD’nin Irak ve Suriye’deki üsleri daha önce de birçok kez saldırıya maruz kalmıştı.

23 Aralık 2023’te gerçekleşen saldırılarda Erbil Havalimanı’nda uçuşlar askıya alnmıştı.

Saldırıların İran’daki terör saldırılarına yanıt olarak yapıldığı belirtilmişti.

SALDIRI NEDEN YAPILDI?

Saldırının İran’daki geçtiğimiz günlerde bir karakol baskını ve 4 yıl önce ABD saldırısında öldürülen İranlı komutan Kasım Süleymani’yi anma töreninde bombalı eylemde 84 kişi yaşamını yitirmesi üzerine misilleme amaçlı yapıldığı tahmin ediliyor. İran yönetimi, bu saldırıları DEAŞ üstlense de İsrail’i sorumlu tutmuştu.