Connect with us

DÜNYA

İran ile yeni sınır kapısı için anlaşmaya varıldı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek üzere Ankara’ya geldi. Reisi, Beştepe’de resmi törenle karşılandı. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki lider anlaşmaların imza törenine katıldı. Görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra Gazze’deki son gelişmeler ve bölgesel konular ele alındı. Türkiye ile İran arasında 10 anlaşma imzalandı. Ayrıca, İran’la yeni sınır kapıları açılması konusunda da mutabakat sağlandı.

Published

on

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek ve Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı’na katılmak üzere Ankara’ya geldi. Reisi ve beraberindeki heyeti
Ankara’ya getiren uçak, saat 13.54’te Esenboğa Havalimanı’na indi.

Reisi’yi, Esenboğa Havalimanı’nda, Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eşbaşkanı ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Ankara Vali Yardımcısı Metin Selçuk, İran Petrol Bakanı Cevad Ovci, İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Hasan Habibullahzade ve diğer yetkililer karşıladı.

BEŞTEPE’DE BAŞ BAŞA GÖRÜŞME

İran Cumhurbaşkanı Reisi için Beştepe’de resmi tören yapıldı. İki lider daha sonra baş başa görüşme gerçekleştirdi.

TÜRKİYE-İRAN YÜKSEK DÜZEYLİ İŞBİRLİĞİ KONSEYİ TOPLANTISI

Erdoğan ve Reisi daha sonra Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8’inci Toplantısı’na başkanlık etti.

İki liderin görüşmelerinde ikili ilişkilerin yanı sıra Gazze’deki son gelişmeler, Irak, Suriye, Kafkasya, Afganistan ve Ukrayna’daki savaş gibi bölgesel konuların ele alındı.

“İRAN’LA 10 YENİ ANLAŞMAYA İMZA ATTIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Reisi anlaşmaların imza töreni sonrası ortak açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

“Bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldık. Terörle mücadelemizde komşumuz İran’ın desteğinin önemini bir kere daha vurguladık.

Ülkelerimizin ve bölgemizin güvenliğini hedef alan PKK/PYD/YPG ve PJAK’a karşı işbirliğimizin daha da güçlendirilmesinin önemine değindik.

Kirman’da 3 Ocak’ta meydana gelen menfur terör saldırısını lanetliyorum. Türkiye’nin terörle mücadelede İran’ın yanında olduğunu ifade etmek istiyorum.

İSRAİL’İN GAZZE’YE SALDIRILARI

Bölgemizin güvenliğini ve istikrarını daha fazla tehdit edecek adımlardan sakınılmasının önemi üzerinde mutabık kaldık.

(Reisi ile) İsrail’in Gazze’ye insanlık dışı saldırılarının son bulması, adil ve kalıcı barışın tesisine yönelik ivedi adımlar atılması ihtiyacını ele aldık.

Filistin meselesi hem Türkiye’nin hem İran’ın odağında yer alıyor. Toplam 30 bin tondan fazla yardım malzemesini El Ariş’e gönderdik.

Türkiye ile İran arasında enerji, turizm, ticaret, iletişim alanında 10 yeni anlaşmaya imza attık.”

“TERÖR BATI DESTEĞİYLE GERÇEKLEŞİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından İran Cumhurbaşkanı Reisi açıklamalarda bulundu.

Reisi’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

“Ticaret hacmimizi 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Enerji alanında da ilişkilerimizi geliştirme kararı aldık.

Terör Batı desteğiyle gerçekleşiyor. Terörle mücadelede kararlıyız, bu konuda tereddüt yok. Türkiye’nin güvenliği bizim güvenliğimizdir.

Biz uzun yıllar Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olduk ve bundan sonra da bu ilişkileri daha üst seviyelere taşımayı istiyoruz.

İslam dünyasının birinci meselesi Filistin meselesidir. İnsan haklarını savunuyoruz diyenler işlevlerini kaybetti. Filistin davasını destekleme konusunda mutabıkız.”

TÜRKİYE-İRAN İŞ FORUMU

İki lider daha sonra Türkiye-İran İş Forumu’na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Kirman’daki terör saldırılarında hayatını kaybeden İran’lı kardeşlerimize Allah’tan rahmet yaralılara acil şifa diliyorum. Türkiye olarak İran’lı kardeşlerimizin acısını paylaşıyoruz.

Burada düzenlediğimiz faaliyetin Türkiye ve İran için hayırlı olmasını diliyorum. Yatırımları teşvik etmesini ümit ediyorum.

Tarih boyunca medeniyetlere beşiklik yapmış ülkelerimiz arasında köklü ilişkiler mevcuttur. Ülkelerimiz arasındaki iktisadi ilişkilerin geliştirilmesi için ciddi potansiyel görüyoruz. Sayın Reisi ile iş birliğimizi geliştirmemizi yeniden teyit ettik. Türkiye olarak ilkeli tutumumuzu koruyoruz. Tek taraflı yaptırımları onaylamadığımızı her zaman dile getirdik. Yaptırımlar nedeniyle komşumuz İran’la ekonomik ilişkimizi sonlandırmadık, bundan sonra da sonlandırmayacağız.

İki ülkenin iş camiasının sürece katkı vermesi önem arz ediyor. İran ile ticaretimizin gelişmesi için sınır bölgesindeki altyapıya önem veriyoruz. Gürbulak Sınır Kapısı yüksek kapasite ile hizmet verecektir. Yeni sınır kapılarının açılması da gündemimizdedir.

30 MİLYONLUK TİCARET HEDEFİ

İki bölgesel güç Türkiye ve İran, kalkınma ve istikrar için işbirliğini ilerletmelidir. İran’la 30 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşma kararlılığındayız.

İRAN’LA YENİ SINIR KAPILARI AÇILACAK

İran’la yeni sınır kapıları açılması gündemimizdedir. Sınır illerimizin ekonomik kalkınmasını artırmaya matuf sınır ticaret merkezleri çalışmaları sürüyor.