Connect with us

DÜNYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO üyeliğini onayladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’den geçen İsveç’in NATO’ya üyeliği kararını onayladı. Karar Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında da yayımlandı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya katılımına verdiği onayı memnuniyetle karşıladıklarını ve NATO üyeliği yolunda kritik bir eşiğin aşılmış olduğunu ifade etti.

Published

on

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO’ya üyelik protolokünü onayladı. Karar Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in Kuzey Atlantik Antlaşması’na katılımına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul edilen kanunun yayımlanmasına karar vermiş ve İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararını imzalayarak ilgili protokolü onaylamıştır.”

İSVEÇ’TEN İLK AÇIKLAMA

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İsveç’in NATO üyeliğinin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından sosyal medyada yaptığı açıklamada “İsveç’in NATO’ya katılımına Türkiye’nin verdiği onayı memnuniyetle karşılıyoruz. Böylece NATO üyeliği yolunda kritik bir eşik aşılmış oldu.” ifadelerini kullandı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de sosyal medya paylaşımında, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye’nin karar alma süreci tamamlandı. Bundan sonra İsveç’in üye olabilmesi için geriye yalnızca Macaristan’ın onayı kaldı.” değerlendirmesinde bulundu.

İsveç’in NATO’ya üyelik sürecinin onaylanmasına ilişkin protokol Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Genel Kurul’daki oylamada, AK Parti, CHP ve MHP “evet” oyu kullanırken İYİ Parti, Saadet Partisi ve DEM Parti “hayır” oyu kullanmıştı.

İsveç’in NATO’ya üyeliğinde son noktayı ise Macaristan koyacak. Macaristan Başbakanı Victor Orban, ülkesinin İsveç’in NATO’ya üyeliğini desteklediğini açıklamıştı. Şu an kapalı olan Macaristan Parlamentosu Şubat ayında açıldıktan sonra İsveç’in NATO’ya üyeliğini görüşüp karar verecek. Kararın ardından İsveç’in NATO’ya üyeliğinin önünde hiçbir engel kalmayacak.

PENTAGON: ONAY BELGESİNİ ALMAYI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ

“Türkiye parlamentosunun, son derece yetenekli bir savunma ortağı olarak İsveç’in (NATO’ya) kabul protokolünü onayladığına” değinen Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, “Türkiye’nin onay belgesini almayı ve Macaristan’ın da bu konuda hızla harekete geçmesini sabırsızlıkla bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Singh, İsveç’in 32. üye olarak NATO’ya katılımının, “ittifakı güçlendirmekle kalmayacağını”, aynı zamanda “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarına karşı, birliktelik mesajı” göndereceğini ifade etti.

Sözcü Yardımcısı, Pentagon’un, ABD Kongresi’nin Türkiye’ye F16 savaş uçaklarının verilmesi konusundaki tartışmalara katılıp katılmadığıyla ilgili soruları ise yanıtsız bıraktı.

Singh, “Türkiye’nin elbette kilit bir müttefik olduğunu ve F16 sağlanması konusunda bir çözüm üzerinde çalıştığımızı belirtmenizi tercih ederim.” demekle yetindi.

İSVEÇ’İN NATO’YA ÜYELİK SÜRECİNDE NELER YAŞANDI?

İsveç, Ukrayna – Rusya savaşının başlamasının ardından Finlandiya ile birlikte NATO’ya girme kararı almıştı. Ancak Türkiye her iki ülkenin de üyeliğine itiraz etti. İtiraza, iki ülkenin terör örgütleriyle ilişkileri, terör örgütü üyelerinin iade edilmemesi ve Türkiye’ye yönelik silah ambargoları gerekçe gösterildi.

Geçen yıl mayıs ayında Madrid’de yapılan NATO zirvesinde İsveç ve Finlandiya, Türkiye’ye dönük taahhütleri içeren üçlü muhtıraya imza attı. Oluşturulan daimi mekanizma çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirince, Ankara Finlandiya’nın üyeliğine vize verdi.

İsveç’in NATO üyelik işlemleri ise hem yükümlülüklerini yerine getirmediği hem de Kuran-ı Kerim ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik provokatif eylemler nedeniyle askıya alındı. Temmuz ayında Vilnius’ta gerçekleşen NATO Zirvesi’nin ardından İsveç’in NATO Katılım Protokollerinin Meclis’e sevk edilmesi kararı alındı.

23 Ekim’de de Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO’ya üyelik sürecine ilişkin teklifi Meclis’e gönderdi. Meclis’te yapılan oylamada İsveç’in NATO’ya üyeliğine onay çıktı.