Connect with us

DÜNYA

Ukrayna’dan “Beyaz bayrak çekin” diyerek “Teslim ol” çağrısı yapan Papa’ya sert tepki

Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, önceki gün İsviçre’de yayın yapan RSI televizyonuna verdiği röportajda, Rusya ile savaşında Ukrayna’nın yenildiğini ima ederek, “Beyaz bayrak çekin” sözleriyle üstü kapalı olarak “Teslim ol” çağrısı yapmıştı. Papa’nın bu çağrısına Ukrayna’dan sert tepki geldi.

Published

on

Ukrayna Dışişleri Bakanı, Papa’nın “beyaz bayrak” çağrısına tepki gösterdi: Vatikan’ın 20. yüzyılın ilk yarısındaki stratejisini de biliyoruz… Bayrağımız sarı-mavi. Asla başka bayrak kaldırmayız.

Katoliklerin dini lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un Ukrayna’ya yönelik “Beyaz bayrak” açıklamasına tepkiler sürüyor.

Avrupalı bazı siyasetçilerin ardından Papa’ya Kiev’den de yanıt geldi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Papa’nın çağrısına ilişkin, “(Vatikan’ı) geçmişteki hataların tekrarlanmasından kaçınmaya, Ukrayna’yı ve halkını yaşamları için verdikleri haklı mücadelede desteklemeye çağırıyorum.” ifadesini kullandı.

Kuleba, X (Twitter) hesabından Papa Franciscus’un “Durumu görenin, halkını düşünenin, beyaz bayrağı kaldırma ve müzakere etme cesaretini gösterenin daha güçlü olduğuna inanıyorum” şeklindeki sözlerine ilişkin açıklama yaptı.

Kuleba, açıklamasında “En güçlü olan, iyiyle kötü arasındaki savaşta, onları aynı kefeye koymaya çalışmak ve buna ‘müzakere’ demek yerine iyinin yanında yer alan kişidir. Aynı zamanda konu beyaz bayrak olunca Vatikan’ın yirminci yüzyılın ilk yarısındaki stratejisini de biliyoruz. (Vatikan’ı) Geçmişteki hataların tekrarlanmasından kaçınmaya, Ukrayna’yı ve halkını yaşamları için verdikleri haklı mücadelede desteklemeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

Sadece kendi bayraklarını açacaklarını vurgulayan Kuleba, “Bayrağımız sarı ve mavidir. Bu, uğruna yaşadığımız, öldüğümüz ve galip geldiğimiz bayraktır. Asla başka bayrak kaldırmayacağız” dedi.

Papa Franciscus, İsviçre Radyo Televizyonu’na (RSI) verdiği özel röportajda gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu. Ukrayna’nın savaşta beyaz bayrak çekip çekmemesine ilişkin bazı tartışmalar olduğunun hatırlatılması üzerine Papa, “Durumu görenin, halkını düşünenin, beyaz bayrağı kaldırma ve müzakere etme cesaretini gösterenin daha güçlü olduğuna inanıyorum. Bugün uluslararası güçlerin yardımıyla müzakere edilebilir. Müzakere cesur bir ifadedir. Yenildiğinizde, işlerin yolunda gitmediğini gördüğünüzde müzakere etme cesaretine sahip olmanız gerekir. Çekiniyorsunuz ama bu savaş, kaç ölümle son bulacak” ifadelerini kullanmıştı.