Connect with us

DÜNYA

AB liderleri dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna’ya aktarılmasını karara bağlayamadı

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi dün Brüksel’de gerçekleştirildi. Zirvenin öncelikli gündem maddesi, Avrupa bankalarında dondurulan Rus varlıklarının faizinden elde edilen gelirin silah yardımı amacıyla Ukrayna’ya devredilmesiydi. Zelenski’nin video konferansla bağlandığı toplantı  tartışmalı geçti. Ancak, Ukrayna’ya destek konusunda bugüne kadar hamasi nutuklar atan liderler, iş finansal yardıma gelince ikircikli davrandılar. Zirvede prensip kararı alındı ama nihai karar çıkmadı.

Published

on

Zirve sonrası Avrupa Konseyi Başkanı Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen, ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında  dondurulan “Rus varlıklarını Ukrayna’ya askeri destek amacıyla kullanılması”  konusunu değerlendiren  Avrupa Konseyi Başkanı Michel, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen (faiz) karların büyük bir kısmına el konulması ve bunların Ukrayna’ya verilmesi üzerinde prensipte anlaşma sağladıklarını duyurdu.

AB üyelerinin bugün alınan kararlarla AB içerisindeki birliği bir kez daha ortaya koyduklarını söyleyen Michel, “Hızlı hareket etme konusunda kararlıyız. Bu paraların bir kısmını askeri teçhizat dahil Ukrayna’yı desteklemek için kullanmak istiyoruz. Bu, masadaki 27 liderin durumun ciddiyetini anladığını ve Ukrayna’ya daha fazla destek sağlama hususundaki kararlılığımızı ortaya koyuyor” dedi.

YILLIK 3 MİLYAR EURO’LUK KAYNAK

Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen ise Ukrayna’nın savaş alanında Rusya’ya karşı verdiği mücadeleyi desteklemek zorunda oldukları konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Bu çerçevede AB liderlerinin dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirler ile Ukrayna’nın desteklenmesi yönündeki kararı desteklediklerini vurgulayan Von der Leyen, “Bu Ukrayna’ya askeri teçhizat için fon sağlayacak. Buradan 2024 yılı için yaklaşık 3 milyar Euro, önümüzdeki yıllarda da benzer meblağlarda kaynak gelmesini bekliyoruz” diye konuştu.