Connect with us

GÜNDEM

DEM Partili Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkı geri alındı

31 Mart yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının geri alındığı açıklandı. Daha önce “PKK sizi tükürüğünde boğar” sözleriyle bilinen ve tekrar gündeme gelen Zeydan, 2016 yılında 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Published

on

DEM Parti, 31 Mart yerel seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen eş başkan Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı’nın mesai bitimine 5 dakika kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığını açıkladı. Partiden yapılan açıklamada, “Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz” denildi.

Abdullah Zeydan, HDP’nin Hakkâri Milletvekili iken 2016’da HDP eş başkanlarıyla birlikte tutuklanan ve yedi yıllık hapis cezasının ardından geçen yıl tahliye edilmişti.

Memnu haklar, daha önce ceza almış kişilerin seçme ve seçilme hakları dahil bazı haklarını tanımlamak için kullanılıyor.

DEM Parti açıklaması şöyle:

Partimiz 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Van’dan tarihte eşine az rastlanır bir zaferle ayrılmıştır. Van halkı, Büyükşehir Belediyesi dahil toplamda 14 belediyenin tümünü DEM Parti’ye kazandırmış, İl Genel Meclisinde ise büyük farkla birinci parti haline getirmiştir. Van halkı iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıtmıştır. Bu güçlü irade, aynı zamanda kayyım rejimine verilen bir cevaptır.

Halk bu kadar açık mesaj vermişken, Van’da yeni hukuksuz girişimler devreye konulmaktadır.

Bilindiği üzere; Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan, tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş, adaylığı yapılan incelemeler sonucu YSK tarafından kabul edilmiştir. Zeydan, Van’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçilmiştir.

Ancak 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika, seçime ikin gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK’ya bildirimde bulunmuştur.

Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir. Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür.

Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz.

Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz!

Halkımızın iradesini gasp etmeye heves edenleri uyarıyoruz.

Diyarbakır Baro Başkanı’ndan tepki

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada duruma tepki göstererek, “Yargı aracı kılınarak seçme ve seçilme hakkına müdahale girişimini kabul etmiyoruz. Van halkının iradesine saygı gösterin. Abdullah Zeydan’ın bir yıl önce almış olduğu memnu hakların iadesi kararının seçimden bir gün önce hukuksuzca kaldırılmak planlı bir müdahaledir” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Van’da Büyükşehir Belediyesi ile 3’ü merkez 13 ilçe belediyesinin tamamını kazandı. Belediyelerinin tamamının bir partide olduğu tek kent Van olurken yine kentteki tüm belediyeleri alan tek parti ise DEM Parti oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre, Van’da Abdullah Zeydan 220 bin 919, AKP adayı Abdulahat Arvas 108 bin 802 oy aldı.