Connect with us

GÜNDEM

YSK, Van kararının gerekçesini açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan hakkında verilen kararın gerekçesini açıkladı. YSK’nın 4 üyesinin karşı oy kullandığı belirtilen açıklamada, “Abdullah Zeydan’ın şeklen de olsa seçim takvimine uygun olarak süresinde ibraz edilmiş ve kabul edilmiş, kesinleşmiş bir yasaklanmış hakların geri verilmesi kararının bulunduğu için 31 Mart 2024 oy verme günü itibarıyla, seçilme yeterliliğini taşımaktadır.” denildi.

Published

on

Van’da en çok oyu alan Abdullah Zeydan hakkındaki “memnu hakların iadesi kararı” mahkeme tarafından kaldırılmış, bunun üzerine Van İl Seçim Kurulu Başkanlığı, “seçilme yeterliliği olmadığı” gerekçesiyle mazbatasını vermemişti.

YSK,, DEM Parti’nin itirazını haklı bularak, mazbatanın Zeydan’a verilmesine hükmetmişti.

YSK alınan kararın gerekçesini açıkladı.

Açıklamada, “Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (Dem Parti) Van Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Abdullah Zeydan’ın adli sicil ve arşiv kaydında yer alan 3 yıl 1 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezasına ilişkin süresi içinde kesinleşmiş yasaklanmış hakların geri verilmesi kararının Van İl Seçim Kuruluna ibraz edildiği anlaşılmaktadır. Belediye başkanlığı adaylıkları kesinleştikten sonra 29 Mart 2024 tarihinde usulüne uygun şekilde kesinleşmiş yasaklanmış hakların geri verilmesi kararının aynı mahkeme tarafından iptaline karar verilmiş olsa da, sonradan kanuna aykırı şekilde verilen bu karar da henüz kesinleşmemiştir. 4/4/2023 tarihli ve usulüne uygun olarak kesinleştirilen yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı halen hukuk dünyasında varlığını korumaktadır.” denildi.