Connect with us

DÜNYA

Dünyanın gözü kulağı Georgia’da

Amerika Birleşik Devletleri, (ABD) Senato’daki çoğunluğu belirleyecek olan Georgia seçimlerine kilitlendi. Seçimler öncesinde Başkan Donald Trump, seçilmiş başkan Joe Biden eyalete giderek adaylara destek verdi. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Joe Biden’ın ‘Beyaz Sarayı alamayacağını ve canı pahasına savaşacağını’ açıkladı.

Published

on

“CANIM PAHASINA SAVAŞACAĞIM”

ABD Georgia eyaletine kilitlenmişken Başkan Trump’ın sözleri tepki çekti. Georgia eyaletinde düzenlediği bir mitingde konuşan Trump, Başkanlık görevini devretmemek için ‘canı pahasına savaşacağını’ ilan etti ve Cumhuriyetçi milletvekillerine çağrıda bulundu. Ayrıca kürsüde ‘Beyaz Saray’ı alamayacak’ diye bağırdı.

GÖZLER GEORGIA EYALETİNDE

ABD başkanlık seçimini Demokrat Parti adayı Joe Biden’ın kazanmasının ardından gözler bugün Georgia’da yapılacak olan senatörlük seçimlerine çevrildi.

Eyaletin Senato’daki her iki sandalyesi için yapılan seçimlerde mektupla ya da şahsen erken oy kullanma işlemi haftalar öncesinde başladı.

Bu seçimler, hem Senato’da çoğunluğu elinde tutacak olan partinin belirlenmesi hem de Biden’ın hayata geçirmek istediği yasal düzenlemelerin akıbeti açısından kritik önem taşıyor.

Her eyaletin ikişer temsilcisinin bulunduğu 100 üyeli Senato’da şu anda Cumhuriyetçi Parti’nin 50 sandalyesi bulunuyor. Demokrat Parti’nin sandalye sayısı 46 ancak yasama süreçlerinde bu partiyle birlikte hareket eden iki bağımsız Senatör de eklendiğinde bu sayı 48’e yükseliyor.

Cumhuriyetçi Parti, Georgia’daki sandalyelerden en az birini kazanması halinde Senato’da çoğunluğu elinde tutmayı sürdürecek.

Georgia’daki iki sandalyeyi de Demokratların kazanması halinde ise her iki parti de 50 ile eşit üyeye sahip olmuş olacak. Bu durumda, anayasaya göre aynı zamanda Senato’nun da başkanı olan Başkan Yardımcısı seçilen Kamala Harris oylamalarda eşitliği bozan oyu kullanacak.

ABDde kritik seçim, tüm dünya Georgia eyaletine kilitlendi
Bu kritik seçimle ilgili merak edilenleri derledik:

GEORGIA’DA NEDEN SEÇİM YAPILIYOR?

Georgia halkı, Kasım ayında yalnızca başkan ve başkan yardımcısını değil, eyaleti temsil eden iki senatörün belirlenmesi için de sandık başına gitti.

Eyalet kanunlarına göre, bir adayın seçimi kazanabilmesi için oyların en az yüzde 50’sini alması gerekiyor. Kasım’daki seçimlerde bağımsız adayların da yarışması nedeniyle hiçbir aday yüzde 50’yi geçmeyi başaramadı.

Bu nedenle de seçim 5 Ocak’ta en çok oyu alan iki adayın yarışacağı ikinci tura kaldı.