Connect with us

EKONOMİ

Tüccar basiretli tüketici bilinçli olmalı

Published

on

Kayseri Ticaret Odası (KTO), Ticaret İl Müdürlüğü ve TÜKO-BİR Kayseri Şubesi tarafından ‘Tüketici Kanunu’ndaki Değişiklikler ve Üreticilerin, Satıcıların Sorumlulukları Paneli’ düzenlendi.

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Başkan Yardımcısı Celal Hasnalçacı'nın yanısıra Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Avni Dilber, Kayseri Ticaret İl Müdürü Alaaddin Fırat, Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Başkanı Fuat Engin, Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) Başkanı Beyhan Aslan, TÜKO-BİR Genel Başkanı Prof. Dr. Hamil Nazik ve Tüketici Hakları Merkezi Genel Başkanı Sebahattin Doğan'ın da konuşmacı olarak katıldığı panelde, tüketici hakları ve yeni kanundaki değişiklikler tek tek ele alındı.

Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, her bireyin bir tüketici olduğunu söyledi.

Hiçyılmaz, “İnsan doğduğu andan itibaren tüketici oluyor. Doğumdan sonra bir bebeğin ihtiyaçlarını düşünün. O ihtiyaçları çarşıdan almak zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla doğan ilk çocuğun ilk saatinden itibaren tüketicilik başlıyor. Tabi tüketici o andan itibaren başlıyor ama hayatın değişik evrelerinde, değişik zamanlarda değişimler gösteriyor. İnsanlar yaşlandıkça ihtiyaçları değişiyor ve ona göre tüketim durumu da değişmiş oluyor” dedi.

Panele konuşmacı olarak katılan TÜKÇEV Başkanı Beyhan Aslan ise yeni kanunla birlikte tüketici hakları konusunda sağlıklı gelişmelerin olacağını belirterek “Ama olay yasalarla bitmiyor” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yeni Tüketici Kanunu, bir çok eksik giderilerek devreye alındı. Bu açıdan baktığımızda tüketici hakları açısından olumlu bir gelişme sağlanmıştır. Ama olay sadece yasa çıkarmakla bitmiyor. Hem tüketicilerin hem de tüketiciye ürün temin eden üreticilerin sorumluluklarını bilmesi gerekmektedir. Biz bunun için bir çok bilinçlendirme çalışması yapıyoruz. Konferanslar, sempozyumlar yapıyoruz. Çünkü biliyoruz ki , bilinçli tüketici ve üretici olmadan, dünyanın en iyi düşünülmüş yasaları da olsa sonuç alınması mümkün değildir.Özü itibarıyla  tüccar basiretli, tüketici bilinçli olmalıdır”

Ülkemizde tüketicilerin STK’lara ilgi göstermediğini de önemle vurgulayan TÜKÇEV Başkanı Beyhan Aslan “Eğer bu alanda faaliyet yürüten STK’lara ilgi gösterirsek, onları da güçlendirmiş oluruz. Faaliyet alanları tüketici olan STK’lar ne kadar güçlü olursa, tüketicinin sorunlarına da o denli sahip çıkar. Ayrıca ülkemizdeki tüketici örgütleri finansman ve yetişmiş kadrolar açısından da sıkıntılar çekmektedir. Bence  tüm tüketici örgütleri, tüketilen ürünlerle ilgili bir alan tespiti yapmalı ve bu alanda yetişmiş kadroları bulundurarak, ihtisaslaşma yoluna gitmelidir. Ancak bu şekilde  gelişmiş ülkeler seviyesine çıkmamız mümkündür” diye konuştu.

Panelde ayrıca , TÜKO-BİR Genel Başkanı Prof. Dr. Hamil Nazik, tüketicilerin karşılaştığı sorunları ve yapılması gereken uygulamaları anlattı. Panel, uzmanların sunumları ve soru cevap bölümünün ardından sonra erdi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir