Connect with us

EKONOMİ

60 ilin çiftçisine müjde!

Published

on

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Hazine Müsteşarlığı tarafından kuraklık ve dondan etkilenen 60 ilde çiftçilerin borçlarının ertelenmesi için çalışma başlatıldığını söyledi.

Eker, yaşanan don hadisesi sebebiyle hükümetin özellikle çiftçilerin sigorta yaptıran ve yaptırmayan bütün üreticileri kapsamak üzere 60 ildeki 2013 borçlarının ertelenmesiyle ilgili bir çalışma başlattığını söyledi.

Bakan Eker, “Şu anda bu borçların ertelenmesiyle ilgili Hazine Müsteşarlığımız gerekli çalışmayı yapıyor. Sayın Başbakanımız tarafından talimat verildi ve ilgili departmanlarımız bununla ilgili çalışmakta” dedi.
 
Bakan Eker bu açıklamaları gündem dışı sözaldığı TBMM Genel Kurulu'nda yaptı.

Nisan ayı başında 3 günlük don olayı yaşandığını hatırlatan Bakan Eker Türkiye genelinde bir don olayının yaşandığnı belirterek, şunları söyledi:

“Yaklaşık 60 vilayet bu don hadisesinden etkilendi. Bununla ilgili hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Ancak, bildiğiniz gibi don, sigorta kapsamında. Özellikle, meyvelerde ve çiçeklenme sürecinde yüzde 66- 67'ye kadar Bakanlık tarafından sigorta poliçeleri desteklenmek suretiyle bu konuda çiftçilerimize destek sağlanmaktadır. Gerek don gerek dolu gerek sel gerek yangın gerek fırtına gibi birçok doğal afet bakanlığımız, hükümetimiz döneminde çıkarılan yasayla ve devlet tarafından da yüzde 50'si sübvanse edilmek suretiyle destekleme kapsamına alınmış durumda.  Çünkü, tabiat şartlarına, risklerine son derece de açık bir sektör olması hasebiyle mutlak surette bu sigorta imkanından çiftçilerimizin istifade etmesini arzu etmekteyiz. Tarım sigortaları kapsamında meydana gelen don zararlı hasar tazminatları kesin ekspertizlerden sonra en kısa süre içerisinde ödenecektir.”
 
SİGORTALI OLAN DA OLMAYAN DA YARARLANACAK

 
Eker, “Şubat, Mart ve Nisan yağışlarının tarımsal kuraklık riskini önemli ölçüde azalttı. Nisan sonu ve Mayıs yağışlarının da bundan sonraki süreçte kuşkusuz belirleyici olacaktır. Hükümetin özellikle çiftçilerin sigorta yaptıran ve yaptırmayan bütün üreticileri kapsamak üzere 60 ilde ki borçlarının ertelenmesiyle ilgili de bir çalışma başlattı. Şu anda bu borçların ertelenmesiyle ilgili Hazine Müsteşarlığımız gerekli çalışmayı yapıyor” dedi.

1 YIL ERTELENEBİLECEK

Çiftçi borçlarının 1 yıl süreyle ertelenebileceğini sözlerine ekledi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir