Connect with us

EKONOMİ

Moskova yolcusu

Published

on

Başbakan Binali Yıldırım, çantasında çok sayıda dosya ile bugün Rusya’ya resmi ziyarette bulunacak.
Başbakan Yıldırım, bugün Meclis’te bütçe görüşmelerine katıldıktan sonra akşam saatlerinde çok sayıda bakanla Moskova’ya hareket edecek. Yarın Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ile görüşecek olan Yıldırım, çarşamba günü Tataristan’ın başkenti Kazan’a geçecek ve ardından Türkiye’ye dönecek. Yıldırım’ın Rusya ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Putin’le de biraraya gelebileceği kaydedildi.

Gündemi yoğun
Moskova’da Rus mevkidaşı Medvedev’le baş başa ve heyetler arası görüşecek olan Başbakan Yıldırım’ın çantasında da çok sayıda önemli dosya olacak. Türkiye-Rusya ilişkileri ve başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgesel konular görüşmelerde ele alınacak. Halep’te Suriye rejiminin bombardımanı artırması ve Rusya’nın da buna destek olması nedeniyle olası bir göç dalgasından endişe eden Türkiye, bu konuyu da detaylı olarak gündeme getirecek. Türkiye’nin yürüttüğü Fırat Kalkanı operasyonu ve DEAŞ ile mücadele de görüşmedeki ana konulardan olacak. El Bab operasyonunda hava saldırısı ile 3 Türk askerinin 24 Kasım’da şehit olmasının ardından saldırıyı kimin yaptığına dair henüz resmi açıklamada gelmezken Rusya’dan son gelen açıklamada Rusya ve Suriye’nin bu hava saldırısını gerçekleştirmediği ifade edilmişti. Yine görüşmede PYD’nin Rusya’da ofis açmasının da  dillendirilmesi ve PYD’nin terör örgütü olduğunun vurgulanması da bekleniyor.
AB ile bozulan ilişkilerin ardından Şanghay Altılısı’na katılmayı gündemine alan Ankara, görüşmelerde bu konuya ilişkin mesajını da Rusya’ya iletecek. Son olarak Şanghay Altılısı’nda Enerji Birliği’nin başkanlığına birlik üyesi olmayan Türkiye’ye verilirken bu ilişkilerin daha da artırılmasına vurgu yapılacak.

Ekonomiye hız
Görüşmelerde Yıldırım’ın, Rusya ile ilişkilerin normale dönmesinin ardından  ekonomik ilişkilerin de eskisi gibi üst seviyeye çıkması için de girişimlerde bulunması bekleniyor. Meyve sebze ithalatında yaşanan sıkıntılar, Türk firmalarına bazı sektörlerde devam eden faaliyet yasağı, Türklerin çalıştırılmasına yönelik devam eden kısıtlamalar ile Rus uçağının düşmesinin ardından Rusya’nın vize uygulamaya başlamasına dair konular da görüşmede ele alınacak. Ayrıca iki ülke arasında Serbest Ticaret anlaşmasının imzalanması ve hayata geçirilmesi konusu da gündeme getirilecek.
İki ülke arasında çok sayıda enerji anlaşması bulunurken bu konular da görüşmede gündemde olacak. Türk Akım’ının da ele alınacak konular arasında olduğu ifade edildi. 
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir