Connect with us

DÜNYA

Rusya’dan tehlikeli hamle

Rusya Dışişleri, ABD’nin Suriye’nin Humus kentindeki Şayrat hava üssünü vurmasına ilişkin olarak, “ABD, uluslararası terörizmle mücadele eden bir ülkeye karşı güç göstermeye karar verdi” açıklamasını yaptı. Rusya ayrıca tarafların uçaklarının Suriye’de karşı karşıya gelmesini önlemek için ABD ile imzalanan uçuş güvenliği anlaşmasını durdurdu.

Published

on

Rus Dışişleri’nin açıklamasında, Rusya’nın, tarafların uçaklarının Suriye’de karşı karşıya gelmesini önlemek için ABD ile imzalanan uçuş güvenliği anlaşmasını durdurduğu belirtildi.

“ÖNCEDEN PLANLANDIĞI ÇOK AÇIK”

ABD’nin Suriye’yi vurmasının var olan sorunları ‘düşüncesizce’ derinleştirdiği belirtilen açıklamada, “ABD’nin füze saldırısının İdlib’de düzenlendiği iddia edilen kimyasal saldırıdan önce planlandığı çok açık” ifadelerine yer verildi.

EGEMEN DEVLETE YÖNELİK AÇIK SALDIRGANLIK

Açıklamaya şöyle devam edildi: “ABD ve başka ülkelerinin askerlerinin hükümetin izni olmadan Suriye’de bulunması uluslararası hukukun hiçbir biçimde gerekçelendirilemeyecek bariz bir ihlalidir. Eskiden bu ihlal terörizmle mücadele ile açıklanıyorduysa, şu andaysa egemen bir devlete yönelik açık bir saldırganlıktır.”

BMGK’YA ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

Rus Dışişleri ayrıca, ABD’nin Suriye’yi vurmasıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) acil toplanması çağrısını yaptı.

“SURİYE HÜKÜMETİNE KARŞI MEŞRU OLMAYAN EYLEMLERİ KABUL ETMEYECEĞİZ”

“Uzun zamandır uluslararası terörizmle savaşan meşru Suriye hükümetine yönelik meşru olmayan eylemleri asla kabul etmeyeceğiz” ifadelerine de yer verilen açıklamada, ABD’nin eylemlerinin Rusya-ABD ilişkilerine zarar verdiği kaydedildi.

“Şüphesiz ABD’nin askeri eylemleri, koalisyonunun eylemleri sonucunda yüzlerce sivilin öldüğü ve insani felaketin giderek büyüdüğü Musul’da olanlardan başka yöne çekme girişimidir” denilen açıklamada şu vurgu yapıldı:

“Amerikan tarafı, askeri eylemlerini gerekçelendirmek için İdlib’de olanları tamamen saptırdı. ABD’nin, Suriye ordusunun İdlib’de kimyasal silah kullanmadığını anlamaması mümkün değil. Zira Şam’ın elinde kimyasal silah yok. Bu, uzmanlar tarafından defalarca doğrulandı.”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir