Connect with us

GÜNDEM

Kriter sadakat

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, kabinede sürpriz değişiklikler yaptı. Kulislerde yeni atanan isimlerin ‘genç ve sadık’ olduğuna vurgu yapıldı.

Published

on

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, kabinede sürpriz değişikliklere gitti. 6 isim kabine dışında kalırken, 11’inin yeri değişti. Parti kulislerinde, kabine oluşumuyla ilgili olarak “genç ve sadık kadro” yorumu yapıldı.

İl dengesinin de gözetildiği değişiklikte, anayasa değişikliği sürecinde MHP ile görüşmeleri yürüten AKP Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, Adalet Bakanlığı ile ödüllendirildi. Ali Babacan’ın kabineye gireceği beklentisi gerçekleşmezken, Mehmet Şimşek ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevini korudu.

1 Haziran’dan sonra geçici hükümette yer almak için MHP’den ayrılan Tuğrul Türkeş, kabine dışında kaldı. Kabine revizyonunda, referandum sonuçlarına yönelik bir cezalandırmaya gidilmedi. 16 Nisan referandumunun hemen ardından gündeme gelen kabine değişikliği, dün gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile sürpriz bir şekilde bir araya geldi. Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından Yıldırım, kabinede yapılan değişiklikleri açıkladı. Referandumun ardından partinin oy kaybettiği illerin durumuna göre kapsamlı bir değişiklik yapılacağı, ilerleyen süreçte ise 2-3 kadar sınırlı bir değişiklik olacağı beklentisine karşın Erdoğan ve Yıldırım arasındaki görüşme sonrasında kabinenin dörtte biri değişti. 6 isim kabine dışında kalırken, 11 bakanın yeri değişti.

Türkeş kabine dışı

5 başbakan yardımcısından 4’ü değişirken, Veysi Kaynak ve Tuğrul Türkeş kabine dışında kaldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Recep Akdağ Başbakan Yardımcılığı’na kaydırılırken, Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ilk kez kabineye girerek Başbakan Yardımcısı oldu. Başbakan yardımcılarından yerini koruyan tek isim Mehmet Şimşek oldu.

Piyasalara mesaj

Referandumun hemen ardından kabine değişikliği söylentilerinde ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı’na Mehmet Şimşek’in yerine Ali Babacan’ın getirileceği dile getirilmişti. Erdoğan, bu süreçte Babacan ile görüşmüş, bu durum Babacan’ın kabineye gireceği söylentisini güçlendirmişti. Ancak bu beklenti gerçekleşmedi. Yeni kabinede ekonominin patronluğuna Şimşek’in devam etmesi kararlaştırıldı. Önceki hükümette ekonomi kurumları Şimşek ve Nurettin Canikli arasında paylaştırılmıştı.

Canikli’nin Milli Savunma Bakanlığı’na kaydırılmasıyla tüm ekonomi kurumlarının Şimşek’e bağlanması bekleniyor. Kabine dışında kalan Akif Çağatay Kılıç’ın yerine Gençlik ve Spor Bakanlığı’na Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Mehmet Müzezzinoğlu’nun yerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na Jülide Sarıeroğlu, Faruk Çelik’in yerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na Eşref Fakıbaba getirildi. Bunların dışında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş kabine dışında kalan isimler oldu. Türkeş, 1 Haziran seçimleri sonrasında geçici hükümette yer almak için MHP’den ayrılmış, 1 Kasım seçimlerinden sonra da kabinede yer almıştı.

Yer değiştirdiler

Kabine değişikliğinde 5 bakanın yeri değiştirildi. Fikri Işık, Milli Savunma Bakanlığı’ndan Başbakan Yardımcılığına, Recep Akdağ Sağlık Bakanlığı’ndan Başbakan Yardımcılığı’na, Bekir Bozdağ Adalet Bakanlığı’ndan Başbakan Yardımcılığı’na, Numan Kurtulmuş Başbakan Yardımcılığı’ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Nurettin Canikli Başbakan Yardımcılığı’ndan Milli Savunma Bakanlığı’na getirildi. Akdağ’ın Sağlık Bakanlığı’ndaki kadrolaşma nedeniyle partiyle sıkıntı yaşadığı, sorunun icracı bakanlıktan Başbakan Yardımcılığı’na kaydırılmasıyla çözüldüğü belirtildi. Yeni kabinede il dengesi gözetilirken, 16 Nisan referandumunda partinin başarısız olduğu illerdeki bakanların yerini koruması dikkat çekti.

‘Laf atanlar’ kabinede

Kabineye yeni giren isimler dikkate alındığında gençleşmeye gidildiği belirtildi. 1972 doğumlu Hakan Çavuşoğlu ve 1979 doğumlu Jülide Sarıeroğlu kabineye giren isimler oldu. Çavuşoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’na getirilen Osman Aşkın Bak, komisyon ve genel kurul çalışmalarında özellikle Erdoğan ve hükümete yönelik muhalefetin eleştirilerine karşı parti içinde en çok laf atan ve tartışmalara katılan vekiller sırasında ön saflarda yer alıyordu. Jülide Sarıeroğlu’nun kabineye girmesiyle Bakanlar Kurulu’ndaki kadın bakan sayısı 2’ye çıktı. HAS Parti’den ayrıldıktan sonra Numan Kurtulmuş ile AKP’ye geçen, REFAHYOL hükümeti döneminde bakanlık yapan Ahmet Demircan’ın Sağlık Bakanlığı’na getirilmesi dikkat çekti.

Hükümet sözcülüğü yapan Kurtulmuş’un Başbakan Yardımcılığı’ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kaydırılmasının TRT ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndaki görevden almalar nedeniyle yaşanan krizin sonucu olduğu yorumları yapıldı.

Kabinede kaldılar

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AB Bakanı Ömer Çelik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybetçi, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysi Eroğlu, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, kabinede yerlerini koruyan isimler oldu.

MYK’de değişiklik

AKP Genel Sekreteri Abdülhamit Gül’ün Adalet Bakanlığı’na getirilmesiyle MYK’de değişiklik olacak. MYK üyelerinin Bakanlar Kurulu’nda yer alamayacağına ilişkin parti tüzüğü uyarınca genel sekreterliğe önümüzdeki günlerde bir atama yapılacak. Kabine değişikliği AKP kulislerinde büyük bir hareketliliğe yol açarken, birçok isim ‘sürpriz’ olarak değerlendirildi. Parti kulislerinde, “Cumhurbaşkanı, kabineyi hallaç pamuğu gibi atmış. Genç ve sadık, görev adamı isimler kabineye girmiş” yorumları yapıldı.