Connect with us

GÜNDEM

CHP, Arakan’a heyet gönderilmesini istedi

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Arakan’da Müslümanların yaşadığı sorunların yerinde tespit edilebilmesi, yaşanan insan hakları ihlallerinin bir an önce durdurularak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla ivedilikle Parlamento’da Grubu bulunan Siyasi Partilerden ve STK’lar ile İnsan Hakları Aktivistlerinden oluşan bir Komisyon kurulmasını ve komisyonun Arakan’a gitmesini önerdi.

Published

on

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Arakan’da yaşanan olaylarla ilgili bir komisyon kurulmasını ve kurulacak komisyonun Arakan’ı ziyaret etmesini önerdi.

Komisyon için Meclis Başkanlığı’na başvuran Tanrıkulu, “12 Mart 1995 tarihinde İstanbul Gazi Mahallesi’nde bir kahvehanenin taranması ile başlayan olayları araştırmak üzere TBMM özel bir komisyon kurmuştur. Bu örnekte olduğu gibi TBMM Araştırma Komisyonu kurulması sürecini işletmeksizin kısa sürede özel bir komisyon kurabilecektir. Arakan’da Müslümanların yaşadığı sorunların yerinde tespit edilebilmesi, yaşanan insan hakları ihlallerinin bir an önce durdurularak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla ivedilikle Parlamento’da Grubu bulunan Siyasi Partilerden ve STK’lar ile İnsan Hakları Aktivistlerinden oluşan bir Komisyon kurulmasını saygılarımla arz ederim” dedi.

Tanrıkulu’nun başvurusu şöyle:

28 Ağustos 2017 tarihinde Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Sözcüsü Dr. Anita Schug, Myanmar Arakan’da son 3 günde ordu mensuplarının yaptıkları saldırılarda 2 ila 3 bin arası Müslüman’ın katledildiğini ifade etmiştir. Arakan’da son günlerde Müslümanlara karşı ordu mensuplarının yaptığı katliamların, 2012 ve geçen yıl Ekim ayında yaşananlardan kat kat daha fazla olduğu ve adeta Arakan’da yaşananın yavaşlatılmış bir soykırım olduğu söylenmektedir.

Arakan’ın Rathedaung Kentine bağlı Saugpara Köyünde 27 Ağustos 2017 tarihinde, 900-1000 arasında Müslüman’ın öldürüldüğü bilgisini aktaran Schug, bu katliamdan sadece bir erkek çocuğun hayatta kaldığını belirtmiştir.

Arakan’da 100 binden fazla yerinden edildiği ve 2 bin Arakanlı Müslüman’ın Myanmar-Bangladeş sınırında mahsur kaldığı ifade edilmiştir.Rathedaung Kentine bağlı Auk Nan Yar kentinden, 23 Ağustos 2017 tarihinde, 100 kadar köylünün bilinmeyen bir yere götürüldüğü ve bu kişilerin öldürüldüğünden endişe edildiği ifade edilmektedir.

Arakan’daki katliamın durdurularak, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm uluslararası kurum ve kuruluşların acilen harekete geçmesi, Rathedaung Kentine bağlı Auk Nan Yar kentinden 23 Ağustos 2017 tarihinde bilinmeyen bir yere götürülen 100 kadar köylünün ve Myanmar-Bangladeş sınırında mahsur kalan 2 bin Arakanlı Müslüman’ın akıbeti ile ilgili bilgi edinilerek,

halihazırda içinde bulunan durumun hem Türkiye’de hem de dünya kamuoyunda tarafsız bir biçimde yer alabilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı aracılığıyla AKP, CHP, HDP ve MHP milletvekilinin ve STK’lar ile İnsan Hakları Aktivistlerinin de dahil olacağı bir Parlamento heyeti oluşturulması, oluşturulan bu heyetin bölgeye giderek incelemeler yapması, bölge halkıyla görüşmeler yaparak, alınması gereken önlemleri TBMM ve kamuoyuyla paylaşması büyük önem teşkil edecektir.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir