Connect with us

DÜNYA

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: 82. vilayet olmak istemiyoruz

Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Türkler’in, azınlık olmayı ya da Türkiye’nin 82. vilayeti olmayı istemediklerini vurguladı ve

Published

on

Akıncı, Londra’da Kıbrıs Türk sivil toplum örgütleri temsilcileri ve soydaşlarına seslendiği toplantıda, adadaki son siyasi durumu değerlendirerek, “Bugun Kıbrıs sorununu çözmek 2004 yılından daha zor. Rum tarafında zihniyet değişikliği olması lazım” dedi.

Ada genelinde Kıbrıslı Türkler’in iki şeyi istemediğini vurgulayan Akıncı, “Bunlar, Rum üniter devleti içinde azınlık olmak ve Türkiye’nin 82. vilayeti olmak. Ya eş değer olarak aynı çatı altında, veya iki ayrı çatı altında yaşayacağız” diye konuştu.

Akıncı, Rumlarda, Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası platformlarda tanınması ‘fobisinin’ bulunduğunu da kaydederek “Amaç bizim Türkiye ile bağlarımızı koparmak” diye konuştu.

‘İNGİLİZ PARLAMENTERLER ‘UMUT VERİCİ BİR ŞEY SÖYLEYEBİLİR MİSİNİZ?’ DİYE SORDU, DEDİM Kİ UMUT ÇOK GÜZEL BİR SÖZ, EN SON ÖLÜR’

Bir gün önce de İngiltere Parlamentosu’nda parlamenterlerle bir araya geldiğini ve bu konuda kendisine sorular yöneltildiğini kaydeden Akıncı şöyle devam etti:

“Bana ‘Umut verici bir şey söyleyebilir misiniz?’ diye sordular. Ben de dedim ki umut çok güzel bir söz. Umut en son ölür. Ancak öldürmemek için de insanoğlunun birşeyler yapması lazım. Herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Rum tarafını çok ciddi bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacı var. Bizimle yetkiyi paylaşmakta zorlanıyorlar. Bu geçen yıllar içinde statüko kemikleşti. Bunlar gerçekler. Statükonun bir tarafında yetkiyi 1963 yılından beri, devleti, resmi tanınmış devleti gaspeden bir Rum Cumhuriyeti var.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek sahibi oldular. Orayı bizimle paylaşmakta ve federal yapıya dönüştürmekte çok ciddi sıkıntılar var. Bunu yapamadılar. Bizim tarafta da statüko var. 1974’den sonra elde edilen toprakları vermeye niyetli değiliz. Ben siyasi risk alarak adım attım. Toprakta yüzde 29.2’yi kabul ettim. Türkiye’nin her şeyiyle Kıbrıs’tan elini ayağını çekeceğini hayal ettiler. Ancak bu mümkün değildi. Bugün adada yüzde 65’lik Annan Planı’na verilen ‘evet’ oyunun olup olmadığı ciddi bir tartışma. Bunu da samimiyetle söylememiz gerekir. Çok uğraşmamız lazım.”

‘BİR 50 YIL DAHA SÜRECEK VERİMSİZ GÖRÜŞMELER İSTEMİYORUZ’

Akıncı 50 yıldır süren müzakerelerin bundan sonrasının sonuç odaklı ve zaman tehditli paket şeklinde olması gerektiğine vurgu yaprak, “Bir 50 yıl daha sürecek verimsiz görüşmeler istemiyoruz” dedi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir