Connect with us

TELEVİZYON

Eleştirilerin odağındaki dizi: Payitaht Abdülhamid!

TRT 1 ekranlarının iddialı dizisi Payitaht Abdülhamid önemli bir sınavdan geçiyor…

Published

on

Eleştirilerin odağındaki dizi Payitaht Abdülhamid!

Bülent İnal, Özlem Conker, Hakan Boyav, Ezgi Eyüboğlu, Saygın Soysal, Akın Akınözü gibi tanınmış isimleri kadrosunda barındıran dizi Cuma akşamları izleyenlerle buluşuyor.

Reytin tablosunda Diriliş Ertuğrul kadar büyük etki yapmasa da birçok diziyle rekabet edebildiği ve zirveyi zorladığı görülmekte…

Günümüz siyasetinin paralelinde bir yapım olması da dizinin dikkat çeken bir başka özelliği…

Sultan Abdülhamid’in İngiliz elçiye tokat attığı sahne ile başlangıç yapan ve ilgiyi her geçen hafta düşürmeyen bir yapım…

Ancak diziyle ilgili de ciddi eleştiriler var… Bu eleştirileri de haberimizin devamında okuyabilirsiniz.

DİZİYE YÖNELİK ELEŞTİRİLER

Hatırlanacağı üzere Tarihçi Murat Bardakçı, dizideki birçok şeyin yanlışlığını anlatan ve çok ağır eleştirilerin yer aldığı bir yazı yayınlamıştı… O yazıdan sonra bazı hataların düzeltildiği görüldü. Ancak yine de tarihçilerin gözünde dizideki hataların sayısı çok fazla.

Tabii ki bu hataların büyük çoğunluğu dizi severlerin dikkatinden kaçıyor. Hatta çok da ilgilenmiyor olabilirler. Ancak tarihe ışık tutma iddiasındaki bir dizideki hatalara da tarihçilerin dikkat çekmesi gayet doğal bir durum.

Bu hatalardan en önemlileri tek tek sıralandı… Örneğin bu fotoğrafta Sultan Abdülhamid’e ait olduğu söylenen tuğra aslında onun değil, kendisinden sonra tahta geçen V. Mehmet Reşad tarafından kullanılmıştı.

Zaten tuğrada açık olarak Mehmed Han b.Abdülmecid ibaresi de okunmakta…

Dizinin tarihi olayları yanlış aksettirdiğine yönelik de tarihçilerin yüksek itirazları bulunuyor. Örneğin İngiliz elçiye tokat atma bir senaryodan ibaret…

Hatta dizide gösterilen bir belgede yazan Delvet-i Aliyye ifadesinin A’sı da yanlış yazılmış. Bu tür belge diye gösterilen sahnelerde yazım hatalarına sıklıkla rastlanıyor… Bu durum da dizinin detaylara önem vermediğini gösteriyor ve kalitesi sorgulanıyor.

Dizide eski harflerle yazılan her şeyin hatalı olduğunu zaten Murat Bardakçı yazısında belirtmişti. Bardakçı’nın yazısındaki dikkat çeken ifadeleri yeniden hatırlayalım:

“Payitaht Abdülhamid”in danışmanları ne iş yaparlar, eski imlâ ile alâkası olmayan bu ayıpların sorumlusu kimdir, düzgün imlâ ile yazabilecek uzmanlardan istifade edilememesinin sebebi bütçenin yetmemesi midir, baştan aşağı yanlış yazılmış belgeleri ekranda milletin gözüne sokarcasına göstermek şart mıdır ve bunları en azından flu şekilde göstermek neden akıl edilmez, bilmiyorum…

Ama unutmayalım: Muhafazakâr kültürün ilk şartı bilgi sahibi olmaktır; gelenekleri ve kültürü müdafaaya kalkıştığınız takdirde bunları hem bilmeniz; hem de sıkı, yorucu ve terletici bir çalışmayı göze alıp özen göstermeniz gerekir! O kültüre âşinâ olmadan etrafa mesajlar saçmaya kalkışırsanız gerçi müşteri bulursunuz ama aslında hem ayıp edersiniz, hem de komik olursunuz!”

 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir