Connect with us

DÜNYA

Dışkı nakli ile gençlik aşışı…

Son yıllarda bazı hastalıkların bozulmuş bağırsak florasının onarımı ile tedavi edilebildiği kanıtlanınca tıp dünyası da araştırmasını çeşitlendirdi. Bağırsak mikrobiyotası ve bu mikrobiyotanın sinirler, insan davranışları ve psikiyatrik hastalıklar üzerine olan etkilerinin ortaya konmasıyla çalışmalar daha da önem kazanmış oldu. Dışkı nakli ile gerçekleştirilen bu tedavi yöntemlerine şimdi bir yenisi eklenmek üzere. Belki de alzheimer tedavisine kadar uzanabilecek yeni denemelerde dışkı nakli ile yaşlı insanların gençleştirilmesi amaçlanıyor.

Published

on

Daily Mirror‘da yayınlanan habere göre, yaşlı donörlerden dışkı nakledilen genç fareler, bilişsel işlevleri açısından yaşlı fareler gibi davranmaya başladı. Bilim insanları şimdi bu değişimi tersine çevirmenin yolunu arıyor.

Bağırsak ve beynin, diğer bir deyişle bağırsak bakterileri, mikrobiyom ve beynin, yakından ilişkili olduğu biliniyor. Zira beyin-bağırsak eksenindeki mikrobiyom, insanların iştahını, ruh halini, uyku düzenini ve kilosunu etkiliyor.

Şimdiyse yeni bir araştırma, dışkı naklinin beynin öğrenme ve hafızayla ilgili bağlantılarını canlandırabileceğini ortaya koydu.

Doğu Anglia Üniversitesi, Floransa Üniversitesi ve Norwich Quadram Enstitüsü’nden bir araştırma ekibi fareler üzerinde yürüttüğü çalışmada daha yaşlı farelerden genç farelere dışkı nakli yaptı.

Naklin bağırsak mikrobiyomlarını değiştirdiği ve uzamsal öğrenmeyle hafızayı etkilediği saptandı. Labirent testine tabi tutulan genç farelerin hafızasının ve uzamsal öğrenme yetisinin bozulduğu görüldü.

Bunun yanında beynin öğrenme, hafıza ve ruh halinden sorumlu kısmı hipokampustaki sinir iletiminde de değişiklikler meydana geldiği tespit edildi.

Doğu Anglia Üniversitesi’nin Norwich Tıp Okulu’ndan Dr. David Vauzour, “Araştırmalar, yaşlanma sürecinin bağırsak mikrobiyotamızdaki yaşa bağlı değişikliklerle ilişkili olabileceğini gösteriyor” dedi ve ekledi:

Son dönemde, ‘bağırsak-beyin ekseni’ diye bilinen bağırsak ve beyin arasındaki iki yönlü iletişimin varlığı, davranışsal ve bilişsel işlevi şekillendirmede önemli bir aktör olarak görülüyor.

Yaşlanan beyinler, dışkı nakliyle yenilenebilir mi?

“Araştırmamız, yaşlı bir donörden genç bir alıcıya yapılan dışkı naklinin bağırsak mikrobiyotasının bileşiminde yaşa bağlı değişim yarattığını gösterdi” diyen Dr. Vazour, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kısacası, genç fareler bilişsel işlevleri açısından yaşlı fareler gibi davranmaya başladı.

Floransa Üniversitesi’nden Profesör Claudio Nicoletti ise “Genç donörlerden yapılacak transplantasyon, yaşlı alıcılarda bilişsel işlevi yeniden sağlayacak mı? Bunu göreceğiz. Ancak bulgular, bağırsak mikrobiyomundaki yaşa bağlı değişimlerin, merkezi sinir sisteminin bileşenlerini değiştirebileceğini gösteriyor” diye konuştu.

Bu da bağırsak-beyin ekseninin yaşlanmadaki önemini vurguluyor ve yaşlılarda bilişsel işlevleri ve yaşam kalitesini iyileştirmek için mikrobiyotayı ‘gençleştirmeyi’ amaçlayan tedaviler tasarlamak için güçlü bir temel sağlıyor

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir