Connect with us

GÜNDEM

Finlandiya’nın NATO’ya katılımı komisyonda kabul edildi

Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğine ilişkin kanun teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Protokol, cuma günü Meclis’e sevk edilmişti.

Published

on

Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğine ilişkin kanun teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Üyeliğin TBMM Genel Kurulu’nda da onaylanması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan protokol, cuma günü Meclis’e sevk edilmişti.

Dışişleri Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç başkanlığında saat 15.00’te toplandı. Toplantıya Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı yetkilileri de katıldı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, komisyonda, Finlandiya’nın NATO’ya katılımına ilişkin kanun teklifi konusunda, milletvekillerine bilgi verdi.

‘FİNLANDİYA, DAHA HAZIRLIKLI VE KARARLIYDI’

“Finlandiya, bu sürecin başından itibaren ülkemizin hassasiyet ve beklentilerini karşılamada daha hazırlıklı ve kararlıydı” diyen Akçapar, şöyle konuştu: “Rusya ile 1340 kilometre hududa sahip Finlandiya, savaşın başlamasının ardından uzun bir geçmişi bulunan savunma ve güvenlik alanındaki tarafsızlık politikasını terk ederek NATO’ya katılma kararını aldı. Finlandiya, NATO’ya katılım başvurusunu 18 Mayıs 2022’de sundu. NATO’ya katılmayı arzu eden İsveç ve Finlandiya’nın müttefik olacakları, ülkemizin meşru güvenlik kaygılarını gözetmeleri, ittifak dayanışması ruhuyla hareket etmeye başlamaları gerektiğini, sürecin başından beri en üst düzey de dahil olmak üzere vurguladık. Bu amaçla, 28-30 Haziran 2022’de gerçekleştirilen Madrid Zirvesi öncesinde, bu 2 ülkeyle yaptığımız üçlü görüşmelerle terörle mücadeledeki kararlılıklarının vurgulanması, bu alandaki adımların ve iş birliğinin sıkılaştırılması ve savunma sanayi ihracatında ülkemize yönelik kısıtlamaları kaldırmaları amacına matuf üçlü mutabakatı imzaladık. Sürecin ilerletilmesi bakımından bir yol haritası teşkil eden bu belgeyle İsveç ve Finlandiya somut taahhüttüler üstlendiler. Taahhütler iki ana başlıktaydı. Biri, Türkiye’nin terörle mücadelesine destek. İkincisi, savunma sanayi ürünlerinde ülkemize uygulanan kısıtlamaların kaldırılması.”

Dışişleri Komisyonu, kanun teklifine ilişkin hazırlayacağı raporu Genel Kurul’a sunacak. Teklifin, Meclis seçim dolayısıyla çalışmalarına ara vermeden yasalaşması bekleniyor.

Ne olmuştu?

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nun Türkiye’ye yapması beklenen ziyaretten bir gün önce Finlandiya’nın başvurusuyla ilgili konuşan Erdoğan, NATO üyeliğine yeşil ışık yakmıştı. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün, meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik” açıklamasında bulunmuştu.