Connect with us

EKONOMİ

Palandöken: Yüksek fiyatlar merdiven altı üretimi artırıyor

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Kurban Bayramı öncesi, vatandaşları alışveriş yaparken mahalle esnafını tercih etmeleri konusunda uyardı. Palandöken, yüksek fiyatların merdiven altı üretimi artırdığını da sözlerine ekledi.

Published

on

Bu yıl gıda fiyatlarındaki artışla birlikte merdiven altı üretimin artabileceğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu Kurban Bayramı’nda 900 bin büyükbaş ve 2 buçuk milyon civarında küçükbaş hayvanın kesilmesi bekleniyor. Öte yandan 9 günlük bayram tatilinin yaz sezonuna denk gelmesiyle birlikte esnafımız hem tatil hem de bayram alışverişlerinden umutlu. Bu bayram yapılacak harcamalarla birlikte piyasaya yaklaşık 90-100 milyar TL girmesi bekleniyor. Dolayısıyla her sektörde karınca kararınca bir hareketlilik olacağını öngörüyoruz. Öte yandan bu yıl gıda fiyatlarındaki artışla birlikte bayram alışverişlerinde merdiven altı üretim artabilir. Vatandaşlarımız bu bayram bildikleri ve güvendikleri yerlerden alışveriş yapmalı” dedi.

“TÜM ESNAFIMIZ KURBAN BAYRAMI İÇİN MÜŞTERİLERİNİ BEKLİYOR”

Esnaf ve sanatkarlar bakımından Kurban Bayramı öncesi piyasaların hareketlenmesinin sevindirici olduğunu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bayrama sayılı günler kala, bayram için yapılacak alışverişler ile vatandaşların seyahat harcamaları piyasaları şimdiden hareketlendirdi. Okulların kapanması, seçimlerin bitmesi ve yazın gelmesiyle birlikte vatandaşların büyük kısmı tatile ya da memleketlerine gidecek. 9 günlük bayram tatili öncesi turistik bölgelerdeki otellerde ve esnafa ait butik otellerin doluluk oranında önemli bir artış var. Bununla birlikte özellikle küçük çocuklar için bir gelenek haline gelen bayramlık kıyafet ve ayakkabı alışverişleri, kolonya, şeker, çikolata gibi ikramlıklar, baklava ve su böreği gibi bayramın vazgeçilmez ürünlerinin satışları günler öncesinden başladı. Her bayram olduğu gibi bu bayramda da kurbanlıkların kesimini gerçekleştiren kasap esnafımız, çocuklar için bayram kıyafeti satan konfeksiyoncu, ayakkabıcı esnafımız ile bayram tıraşı yapan berber ve kuaförler, baklava ve tatlı satan pastanelerimiz, vatandaşları sevdiklerine ulaştıran taksicilerimiz ve 415 meslek dalında hizmet veren tüm esnafımız Kurban Bayramı’na hazır bir şekilde müşterilerini bekliyor” şeklinde konuştu.

“YÜKSEK FİYATLAR MERDİVEN ALTI ÜRETİMİ ARTIRIYOR”

Vatandaşların bayram alışverişi yaparken bilinir ve güvenilir mahalle esnafını tercih etmeleri gerektiğine dikkati çeken Palandöken, “Son dönemde enflasyona bağlı olarak gıda ürünlerindeki fiyat artışı merdiven altı fırsatçılarına gün doğuruyor. Hangi koşullarda üretildiği bilinmeyen, hijyenden uzak merdiven altı ürünler insan sağlığını hiçe sayıyor. Şekerin, yağın, unun, fıstığın, cevizin kg fiyatı belliyken kimse maliyetinin altında baklava satamaz. Ev yapımı diye maliyetinin altındaki fiyatlara satılan baklava ve böreklerden uzak durulmalı. Özellikle de yol kenarında araç arkalarında satılan tatlı, şeker, çikolata gibi yıkamadan yenebilen ürünlere dikkat edilmeli. Öte yandan fason kıyafetlere, taklit kozmetik ürünlerine itibar edilmemeli. Vatandaşlarımız kaliteli ve güvenli bir alışveriş için mahalle esnafını tercih etmeli. Çünkü Ahilik kültürü ile yetişen mahalle esnafımız kendi yemediğini yedirmez, giymediğini giydirmez” diye konuştu.