Connect with us

GÜNDEM

Bursa Gemlik’te 5,1’lik deprem

Bursa’da merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 3 dakika sonra 4,5 büyüklüğünde bir artçı kaydedildi. Deprem İstanbul’da da hissedildi. İlk belirlemelere göre yıkılan bina yok. Sahadaki tarama çalışmaları devam ediyor.

Published

on

Bursa’nın Gemlik ilçesinde 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

AFAD saat 10.42’deki depremin derinliğini 8,98 kilometre olarak açıkladı.

Deprem Bursa’nın geneli ve İstanbul’un büyük bir kısmında da hissedildi.

İlk belirlemelere göre can ya da mal kaybı meydana gelmedi. Deprem vatandaşlar arasında paniğe neden oldu.

Özellikle yüksek katlı binalarda yaşayan veya çalışan vatandaşlar sokaklara çıktı.

3 DAKİKA SONRA ARTÇI

Sarsıntıdan 3 dakika sonra bölgede 4,5 büyüklüğünde bir artçı meydana geldi. Bu depremin derinliği de 7 kilometre olarak kaydedildi.

BAKAN YERLİKAYA’DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya depreme ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyen Yerlikaya, “Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir.” dedi.

BURSA VALİSİ: YIKILAN BİNA YOK

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da bir açıklama yaptı. NTV’ye konuşan Demirtaş,  kentte yıkılan bir bina olmadığını söyledi. Demirtaş, “Vatandaşlarımızın panik yapmasına gerek yok, gerekli bütün önlemleri alıyoruz.” diye konuştu.

BURSA BŞB BAŞKANI: KISA AMA CİDDİ SALLANMA OLDU

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da NTV’ye yaptığı açıklamada olumsuz bir ihbar almadıklarını söyledi. Aktaş, “Deprem kısa sürdü ama ciddi bir sallanma oldu. Herhangi bri yıkılma söz konusu değil. Takip ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

GEMLİK BELEDİYE BAŞKANI: KIRSALDA DA OLUMSUZ DURUM YOK

Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslan da ilk belirlemelere göre can ya da mal kaybı olmadığını söyledi. Kırsaldan da muhtarlar aracılığıyla bilgi aldıklarını ve burada da olumsuz bir duruma rastlanmadığını söyleyen Sertaslan, “Sarsıntının etkisiyle ciddi bir endişe ve korku hali var. Umarız artçı sarsıntılar yaşamayız.” dedi.

İSTANBUL’DA DA OLUMSUZ İHBAR YOK

Depremle ilgili açılama yapan İstanbul Valisi Davut Gül de kentte can ya da mal kaybı olmadığını söyledi. Gül, “Konuyla ilgili AFAD ve ilgili birimlerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

ORHAN TATAR: HASAR YARATACAK DEPREMLER OLABİLİR

NTV canlı yayınına telefonla katılan AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar da olumsuz bir ihbar almadıklarını belirtti. Tarama çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Tatar, bu büyüklükteki bir depremde yıkım beklemediklerini söyledi.

Marmara’nın etrafındaki aktif faylarda daha büyük depremler beklenebileceğini dile getiren Tatar, şöyle devam etti:

“Depremlerden sonra şu gerçeğin anlaşılması gerekiyor. Ülkemiz bir deprem bölgesi. Hasar yaratacak depremlerle karşılaşabiliriz. Ne zaman olacağını söyleyemiyoruz. Yerini saatini söylemek mümkün değil ama riskli yerleri söyleyebiliyoruz. Marmara Bölgesi başta olmak üzere yapıların bir an önce dönüşmesi gerekiyor.”

GEMLİK FAYI BELGESİ NEDİR?

Bursa’nın Gemlik ilçesi, fay hattı üzerinde yerleşim yerlerinin bulunması, alüvyon zemine sahip olması ve eski dönem belediye yönetiminin izlediği politikalar nedeniyle yıllardır depremle birlikte anılıyor. Kuzey Anadolu Fayı’nın kolları İznik, Orhangazi, Mudanya, Karacabey, İnegöl, Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinden de geçiyor ve birçok ilçe alüvyon zemin özelliği gösteriyor. Gemlik üzerine yapılan araştırmalara göre, nüfusun yarısından fazlası aktif fayın bulunduğu alüvyon zemin üzerinde yaşıyor. İlçede Hamidiye, Eşref Dinçer, Doktor Ziya Kaya, Demirsubaşı ve Osmaniye Mahalleleri riskli bölgelerden.

İlçe için deprem riski gerekçesiyle 24 Aralık 2017’de Olağanüstü Hal kapsamında 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarılmışt. İlçede yeni yerleşim yerleri oluşturuldu ve yapılaşma yeni bölgeye kaydırıldı.