Connect with us

DÜNYA

Moskova’da terör! Konser salonuna silahlı saldırı: 40 ölü, 100 yaralı

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Crocus City Holl konser salonuna silahlı saldırı düzenlendi. TASS’ın haberine göre, saldırı sonucu en az 40 kişi hayatını kaybetti.

Published

on

Rusya’nın başkenti Moskova’da Crocus City konser salonunda silahlı saldırı olduğu bildirildi. ‘Picnic’ isimli müzik grubunun konseri sırasında düzenlenen saldırı sonucunda çok sayıda ölü olduğu belirtildi.

Sputnik’in aktardığına göre Rusya İç İstihbarat Servisi FSB, “Crocus kompleksindeki terör saldırısı sonucunda ilk belirlemelere göre şu anda 40 ölü ve 100’den fazla yaralı var” açıklamasında bulundu. Konserde sahne alan Picnik grubunun müzisyenleri arasında yaralanan olmadığı bildirildi.

KREMLİN: PUTİN, GEREKLİ TALİMATLARI VERDİ

Kremlin’den yapılan açıklamada, Rusya lideri Vladimir Putin’in saldırıyla ilgili gelişmeleri takip ettiği belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin’in olayla ilgili gerekli tüm talimatları verdiğini söyledi.

Rusya Soruşturma Komitesi, Crocus City konser salonuna düzenlenen saldırıya ilişkin ‘Terör Yasası’ maddesi kapsamında soruşturma başlatıldığını bildirdi.

“UKRAYNA’NIN SALDIRIYLA İLGİSİ YOK”

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin üst düzey yardımcısı Mykhailo Podolyak, saldırıyla Ukrayna’nın ilgisi olmadığını duyurdu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby de, Moskova’da gerçekleşen silahlı saldırıyı ‘korkunç’ olarak nitelendirerek, “Şu anda bu saldırıya Ukrayna’nın ya da Ukraynalıların dahli olduğuna ilişkin bir emare yok” ifadelerini kullandı.

Kirby, günlük basın brifinginde Rusya’nın başkenti Moskova’daki bir konser salonuna silahlı kişilerce yapılan saldırıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Saldırının Ukrayna ile bir bağlantısının olup olmadığı yönündeki bir soruya, “Şu anda bu saldırıya Ukrayna’nın ya da Ukraynalıların dahli olduğuna ilişkin bir emare yok, ancak haberler henüz çok yeni. Buna bakacağız, ancak daha ilk saatte bu Ukrayna ile bağlantılı gibi yanlış bir düşünceye kapılmayın” yorumunu yaptı.

Kirby ayrıca, Rusya içindeki herhangi bir siyasi motivasyon ile bu saldırıyı bağdaştırabilecek herhangi bir emare olmadığını da sözlerine ekledi. ABD’nin Moskova Büyükelçiliği’nin bir süre önce güvenlik uyarısı yayımlamasına ilişkin soruya da yanıt veren Kirby, o güvenlik uyarısıyla bu saldırının spesifik bağlantısının olmadığını belirtti.

ZAHAROVA: BU KORKUNÇ SALDIRI KINANMALI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, konser salonuna silahlı kişilerce düzenlenen terör saldırısına ilişkin “Tüm dünya toplumu, bu korkunç suçu kınamak zorundadır” açıklamasında bulundu. Zaharova, dünyanın dört bir yanındaki vatandaşların, Crocus City Hall’de düzenlenen saldırıya ilişkin bakanlığa telefon ederek, başsağlığı dileğinde bulunduğunu belirtti.

Arayanların, “tüm insanlığın gözleri önünde gerçekleşen bu kanlı terör saldırısını güçlü bir şekilde kınayan ifadeler kullandığını” kaydeden Zaharova, kurbanları kurtarmak için çaba sarfedildiğini kaydetti. Zaharova, “Tüm dünya toplumu, bu korkunç suçu kınamak zorundadır” ifadesini kullandı.

EN AZ 5 KİŞİNİN DÜZENLEDİĞİ SALDIRIDA  UZUN NAMLULU SİLAHLAR KULLANILDI

Interfax haber ajansı, saldırının kamuflajlı en az 5 kişi tarafından düzenlendiğini aktardı. TASS’ın haberine göre saldırı, makineli tüfekler ile gerçekleştirildi.

Binada patlama yaşandığı ve yangın çıktığı da aktarıldı. Bölgeye çok sayıda helikopter, ulusal muhafız ve 70’den fazla ambulans sevk edildi. Ajanslar, alevlerin binanın üçte birinin sardığını, binanın bodrum katından yaklaşık 100 kişinin tahliye edildiği fakat çatıda mahsur kalanlar olduğunu belirtti.

BELEDİYE BAŞKANI’NDAN TAZİYE MESAJI

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, ölenler için taziye mesajı yayınladı. Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov ise saldırısıyı ele almak için bir görev gücü kurduklarını duyurdu.